Rotko centrā atklās vasaru - kādus leģendārus mākslas darbus sagaidīt?

Kultūra
LETA 11:33, 28.05.2023 0

Piektdien, 2.jūnijā, plkst.16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāta vasaras sezona ar leģendāras Latvijas mākslinieku grupas izstādi un mākslas projektiem no Lielbritānijas, Polijas un Ukrainas, uzzināja pašvaldībā.

 

Poļu modernisma klasiķis Stefans Gerovskis (1925-2022) kopš 20.gadsimta 50.gadiem darbojies abstraktās glezniecības jomā, pētot gaismas duālo dabu. Mākslinieka daiļrades nozīmību apliecina arī pārstāvniecība pasaules nozīmīgākajās galerijās. Izstāde "Stefans Gerovskis: no šejienes līdz mūžībai" modina skatītājā garīgas un emocionālas atmiņas ar košiem lielformāta audekliem.

Britu mākslinieces Džeinas Bastinas radošā prakse aptver glezniecību, keramiku, instalāciju, tekstu, kino un performanci. Skatītājiem tiek piedāvāta tepat Daugavpilī tapušu darbu kopa "Vārdu krāsa". Tas ir mākslinieces mēģinājums veidot sarunu ar neredzamām Rotko gleznām viņa dzimtajā pilsētā un tajās apslēptajiem attēliem, kā arī dalīties atziņās par vietas, krāsas, skaņas un attēla ietekmi uz savu jaunrades praksi, pauda pašvaldībā.

Daugavpils ir arī krievu avangardista Solomona Geršova (1906-1989) dzimtā pilsēta. Geršovs ir mākslinieks ar patiesi traģisku likteni - divreiz izsūtīts un izjutis visu padomju represīvās sistēmas nežēlību. Arī Vorkutas nometnē viņš slepus turpināja radošo darbu. Vairumā gadījumu darbi tapa ar grafīta zīmuli. Tieši šī perioda darbi no Vācijā dzīvojošās mākslas kolekcionāres Taņas Rubinšteinas-Horovicas kolekcijas ir skatāmi Rotko centra vasaras sezonas izstādē "Māksla gulagā".

Starpnozaru izstāde "Kā es nonācu bumbu patvertnē" vizualizē septiņu Ukrainas mākslinieku pieredzes, kas gūtas, tiem nonākot aci pret aci ar karu. Izstādē skatāmās mākslinieku refleksijas ir rosinājušas viņu privātās kara laika pieredzes, kas gūtas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, ilgas pēc mierpilnas dzīves, katra personīgais ceļš uz izdzīvošanu un cerības uz labāku nākotni. Izstādē piedalās Kinder Album, Mihailo Barabašs, Jaroslavs Kostenko, Serhijs Petļuks, Olena Subača, mākslas grupa "Sviter" un Maksims Finogejevs. Izstādi atbalsta Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Reikjavīkas Ziemeļvalstu māja.

Dzīvi totalitāras varas saltajos apskāvienos joprojām spilgti atceras mākslinieces Sandras Krastiņas paaudze, pauda pašvaldībā. Atmodas periodā seši mākslas akadēmijas studenti pieteica sevi kā radošu apvienību (1980) un turpmākos desmit gadus veidoja kopējas izstādes, līdz leģendārā izstāde-akcija "Maigās svārstības" (1990) dāvāja grupai zīmolu un nosaukumu. Šovasar leģendārā mākslinieku grupa teju pilnā sastāvā pulcējas Rotko centrā, lai izstādē "Svārstības" vēlreiz reflektētu par laika garu, aktuāliem sociālpolitiskiem satricinājumiem un to nospiedumiem mākslinieciskajā jaunradē. Izstādē piedalās Ieva Iltnere, Sandra Krastiņa, Jānis Mitrēvics, Ģirts Muižnieks un Edgars Vērpe.

Vasaras izstāžu sezona apmeklētajiem būs pieejama līdz 27.augustam.

Sezonas atklāšanas pasākuma laikā piektdien, 2.jūnijā, no plkst.16 jaunās izstādes varēs skatīt bez maksas.

Izstādes tiek producētas ar REACT-EU finansējumu pandēmijas krīzes seku mazināšanai.

Vasaras sezonā Rotko centrā joprojām skatāma britu mākslinieka Džona Hoilenda izstāde "Uztveres durvis: Džona Hoilenda glezniecība". Jūnija beigās vasaras sezonu papildinās starptautiskā keramikas simpozija "Ceramic Laboratory" laikmetīgās keramikas izstāde. Savukārt pastāvīgajā ekspozīcijā kopš 27.aprīļa pieejami Marka Rotko oriģināldarbi.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes

Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes, iecerēts, ka Lielajā zālē un Mazajā zālē taps četri iestudējumi, savukārt divi iestudējumi gaidāmi Kamerzālē, izriet no teātra 2023.gada pārskata.

Kultūra Pēc četru gadu pārtraukuma Daugavpilī atvērs kinozāli

Piektdien, 3.maijā, pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma Daugavpils Kultūras pilī durvis apmeklētājiem vērs multimediju zāle "Daugavpils Kino".

Kultūra Konkursā uz Nacionālās operas un baleta valdi pieteikušies 23 pretendenti

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajā atklātajā konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdi - trīs valdes locekļu amatiem - pieteikušies 23 pretendenti.

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.

Lasiet arī

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Kriminālziņas Apcietināts jaunietis aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem

Rīga, 3.maijs, LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.