Bauskas novada svētkos būs vērojamas karavīru cīņas

Kultūra
LETA 15:15, 12.05.2023 0

Šogad Bauskas novada svētki "Zem zelta ozola zariem" notiks sestdien, 13.maijā, Mežotnes pilskalnā, informēja pašvaldība.

 

Mežotnes pilskalna plakumā plkst.13 notiks svētku atklāšana. Līdz plkst.17.30 būs vērojama seno amatu sēta ar seno amatu demonstrējumiem - rotu darbnīca, dzintara apstrādes darbnīca, bronzas liešana un rotu izgatavošana un citiem, kā arī varēs skatīties seno karavīru cīņu paraugdemonstrējumus un karavīru turnīru, kā arī notiks loka šaušanas turnīrs.

Senpilsētas laukumā notiks spēles bērniem un zirgu izjādes. Pie Mežotnes baznīcas būs izvietots tirgus un cirks, Zemgaļu ostā plkst.14, 16, un 18 notiks ceļojums Mežotnes pilskalna vēsturē ar vēsturnieku Aigaru Urtānu. Vīna kalnā no plkst.15 līdz 20 notiks senie rituāli un gaismas plosta darināšana.

Svētkos piedalīsies vairākas folkloras kopas - Svitenes "Svitene", Bārbeles "Tīrums", Codes "Dreņģeri", Ceraukstes "Laukam pāri", Tērvetes "Ceļteka", Lēdurgas "Putni" un vīru kopa "Vilki". No plkst.20 līdz 21 noritēs Ūsiņa rituāls, bet plkst.21.15 varēs doties uz Lielupes krastu gaismas plosta laišanai Lielupē, kas ieplānota 21.30.

Mežotnes baznīcā plkst.18 būs iespēja noklausīties zvanu ansambļa "Campanella" koncertu.

No plkst.19 līdz 22 Lielupes krastā izskanēs koncertprogramma ar folkloras kopu "Kokles", postfolka grupu "Zari", Katrīnu Dimantu un "Zeltračiem", Dzintaru Liporu un vīru kopu "Vilki", savukārt no plkst.22 noritēs koncertteiksma "No krastiem" ar Latvijas mūsdienu tautas mūzikas grupu "Auļi" un kori "Anima", bet no plkst.23 viesus uz latvju dančiem aicinās grupa "Folkkardio" un Rīgas danču klubs.

Mežotnes pilskalns atrodas desmit kilometrus no Bauskas, Rundāles pagastā, Lielupes kreisajā krastā iepretim Mežotnes ciemam. Laika posmā no 9. līdz 13.gadsimtam tas izveidojies par vienu no varenākajiem seno zemgaļu pilskalniem - senās Upmales valsts centrs ar plašāko senpilsētu 13 hektāru platībā. Pie pilskalna Lielupes ielokā atradusies senā osta.

Mežotne kā tirdzniecības punkts iezīmēta ap 1164.gadu arābu ģeogrāfa Idrīsi pasaules kartes aprakstā, savukārt Indriķa Livonijas hronikā aprakstītas 1219. un 1220.gada krustnešu cīņas ar zemgaļiem pie senās Mežotnes pils.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".