Valmierā būs apskatāma izstāde Zinātne Latvijai 2023

Kultūra
LETA 01:47, 04.05.2023 0

Valmieras Integrētajā bibliotēkā no 8.maija līdz 20.maijam būs apskatāma Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veidotā izstāde "Zinātne Latvijai 2023", kas iepazīstina ar 12 Latvijas un diasporas jaunajiem zinātniekiem, informēja ministrijā.

 

Izstādes atklāšana bibliotēkas telpās, Cēsu ielā 4, notiks 8.maijā plkst.14.

IZM jau sesto gadu ir izveidojusi "Zinātne Latvijai" kalendāru un izstādi, kas vēsta par 12 Latvijas un diasporas zinātniekiem un zinātniecēm no dažādām paaudzēm, zinātnes nozarēm un zinātniskajām institūcijām, tādējādi parādot Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību.

Izstādē var ne tikai aplūkot zinātnieku portretus, bet arī ar QR koda palīdzību savā viedtālrunī vai citā mobilajā ierīcē noskatīties trīs minūšu garu video stāstu par katru no pētniekiem un tādējādi tuvāk iepazīt gan pašu zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari.

"Šis kalendārs un tam sekojošā izstāde ir viens no medijiem, kas vēsta sabiedrībai ne vien to, cik nozīmīga Latvijas izaugsmei ir zinātne, pētniecība un inovācijas, bet arī to, cik radošs, aizraujošs un interesants ir process - būt zinātnē. Kalendārs ir arī vēstures glabātājs. Tāpēc, mēs, Valmiera un konkrēti Vidzemes Augstskola, lepojamies ar savu lapaspusi šajā kalendārā, kas tapusi, pateicoties Lindai Lancerei - Vidzemes Augstskolas Sociotehnisko sistēmu inženierijas institūta Virtuālās un papildinātās realitātes laboratorijas pētniecei," atzīmē Vidzemes Augstskolas rektore Agnese Dāvidsone.

Lancere ir viena no 12 izstādes personībām. Viņas pētnieciskās intereses ir saistītas ar virtuālās un paplašinātās realitātes izmantojumu gan fizioterapijā, gan pacientu rehabilitācijā kopumā, veicinot cilvēku spēju sev palīdzēt ar fiziskām kustībām.

"Manuprāt, tehnoloģiju nākotne ir tikai tur, kur tā palīdz cilvēkam apzināties sevi. Ja mums ir dati, mums tie uzkrājas, tad mēs spējam jau kaut ko paredzēt uz priekšu un varam novērst ļoti daudz problēmu," stāsta Lancere.

Kalendāra un izstādes atklāšana notika 6.janvārī Āgenskalna tirgū, savukārt marta beigās izstāde sāka savu ceļu pa Latviju, viesojoties Rīgas Stradiņa universitātē un pēc tam arī Rīgas Tehniskajā universitātē. Līdz gada beigām izstādi būs iespējams apskatīt dažādās Latvijas augstskolās, zinātniskajās institūcijās un citās sabiedriskajās vietās.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).