Ar Vairas Vīķes-Freibergas ievadlekciju izrādīs Ulda Brauna dokumentālo filmu

Kultūra
VS.LV 13:44, 26.04.2023 0

Otrdien, 9.maijā plkst.18.00, kinoteātra "Splendid Palace" lielajā zālē tiks izrādīta latviešu kino vecmeistara Ulda Brauna dokumentālā filma "Ardievu, divdesmitais gadsimt!" (2005). To papildinās eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas lekcija "Mans kino gadsimts. Notikumi un cilvēki", informē kinoteātris.

 

"Piederu pie tiem, kas paspējuši satikt divus dažādus gadsimtus un pat tūkstošgades. Esmu dzīvojusi trīs dažādos kontinentos un ceļojumos iepazinusi vēl vairāk. Man ir nācies piedzīvot astoņus dažādus valsts pārvaldes režīmus ar demokrātisko Latviju kā pēdējo. Bet cilvēki un pasaule nebeidz mani pārsteigt gan pozitīvi, gan negatīvi. No savas bagātās mūža pieredzes cenšos paturēt to labāko un vērtīgāko, ar ko dalīties," atzinusi tā Vaira Vīķe-Freiberga.

"Ardievu, divdesmitais gadsimt!" ir vēsturiska notikumu, saimnieciskās dzīves un cilvēku likteņu hronika no 1905.gada revolūcijas līdz Latvijas neatkarības lielajai demonstrācijai Baltijas ceļā un Trešajā atmodā. Filma veidota kā latviešu tautas pašcieņas un pašapziņas apliecinājums cīņā par savas valsts neatkarību.

Trīs stundas garā filma ir pilnībā balstīta uz dokumentāliem kino arhīva materiāliem. Tā atspoguļo Latvijas vēsturi no pirmajiem kinohronikas kadriem, kas tapuši 1910.gadā Jelgavā, līdz 1995.gadam.

Simtgades projekts "Gadsimta refleksijas uz lielā ekrāna" tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Filmu "Ardievu, divdesmitais gadsimt!" nodrošina Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs.

2023.gada izskaņā Latvijas greznākais kinoteātris "Splendid Palace" atzīmēs savu simtgadi, tāpēc gada garumā tiek rīkoti spilgti kino notikumi, kuri paliks mūsu publikas atmiņā kā atgriešanās pie pasaules kino mākslas pamatvērtībām.

Biļetes pieejamas kinoteātra mājas lapā www.splendidpalace.lv vai kinoteātra kasē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.