Nākamajā medību sezonā nomedītās mežacūkas būs jāreģistrē lietotnē Mednis

Kultūra
LETA 11:22, 02.03.2023 0

Nākamajā - 2023./2024.gada - medību sezonā medniekiem nomedītās mežacūkas būs jāreģistrē mobilajā lietotnē "Mednis", informē Valsts meža dienestā (VMD).

 

Dienestā norāda, ka VMD gatavojas izdot rīkojumu, ka 2023./2024.gada medību sezonā no 2023.gada 1.aprīļa informācija par nomedītajām mežacūkām medniekiem būs jāreģistrē un jāiesniedz dienestā, izmantojot mobilo lietotni "Mednis". Tā ir Meža valsts reģistram atbilstoša lietotne, kas nodrošinās medniekiem noteikto mežacūku medību norises dokumentēšanas un informācijas aprites prasību izpildi.

VMD skaidro, lai gan medību noteikumi nosaka, ka mežacūka ir nelimitētais medījamais dzīvnieks, Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības ierobežošanai nomedītās mežacūkas ir jāmarķē ar VMD izsniegtiem bezmaksas marķieriem un informācija par tām mēneša laikā pēc medībām jāiesniedz dienestā.

Savukārt nomedīto mežacūku digitāla reģistrācija atcels vajadzību pēc fiziskiem mežacūku marķieriem un nepieciešamību papildus iesniegt informāciju par izmantotajām mežacūku medību atļaujām.

VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis uzsver, ka digitālie marķieru numuri būtiski samazinās gan administratīvo slogu, gan datu apritei un apstrādei vajadzīgos cilvēku resursus.

"Medniekiem vairs nevajadzēs doties uz VMD pēc fiziskiem mežacūku marķieriem. Pie tam, nosūtot nomedītās mežacūkas datus ar lietotni, vairs nevajadzēs aizpildīt un iesniegt informāciju par izlietotajām mežacūku medību atļaujām jeb tautā dēvēto trešo pielikumu," skaidro Lūsis.

Dienestā arī informē, ka autentificētajiem medniekiem "Mednis" nodrošina vairākas citas priekšrocības, tostarp informāciju par sezonas kartes statusu. Tāpat medniekiem, kurus pievienojis kāds medību tiesību lietotājs, būs pieejama šī lietotāja medību iecirkņu platību karte. Tas uzlabos medību organizāciju un mazinās pārkāpumu risku.

Lietotne "Mednis" bez maksas pieejama gan "Android", gan "Apple iOS" ierīcēm.

Lietotnes "Mednis" izveides projektu īstenoja biedrība "Zemnieku saeima", AS "Latvijas valsts meži", Latvijas Meža īpašnieku biedrība, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava", Latvijas Mednieku savienība un Latvijas Mednieku asociācija.

VMD atgādina, ka lietotnē var ziņot arī par tieši novērotiem dzīvniekiem un to klātbūtnes pazīmēm, dzīvnieku nodarītajiem postījumiem lauksaimniecībā izmantojamās zemēs, mežā un infrastruktūrai, kā arī uz ceļa notriektiem meža dzīvniekiem.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.