Godinās Apvidvārdu talkas dalībniekus

Kultūra
VS.LV 21:09, 16.02.2023 0

Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā 22.februārī norisināsies akadēmiķa Jāņa Endzelīna 150.dzimšanas dienai veltītās Apvidvārdu talkas ražīgāko dalībnieku godināšana. LU Latviešu valodas institūts un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina uz pasākumu ikvienu interesentu, lai ne tikai iepazītu apvidvārdus dažādos dialektos, bet arī piedalītos Endzelīna pastmarkas atklāšanā. Pastmarku un pirmās dienas aploksni no plkst.10.00 līdz 17.00 varēs iegādāties LU foajē.

 

Pasākumā, kurā tiks godināti čaklākie talcinieki un apvidvārdu reģistrēšanā ražīgākie pagasti, skanēs novadu dziesmas un stāstījumi par iesūtītajiem vārdiem trijos Latvijas dialektos. Apvidvārdus vidus dialektā apcerēs Liene Markus-Narvila, Anete Ozola un Sanda Rapa, lībiskajā dialektā - Valts Ernštreits, augšzemnieku dialektā - Janīna Kursīte-Pakule. Stāstījumus pavadīs folkloras kopu dziedājums: vidus dialektā - "Banga", lībiskajā dialektā - "Skandinieki", augšzemnieku dialektā - "Krāce". Pasākumu vadīs Gundars Āboliņš.

Pasākuma dienā, kā arī 23.februārī LU visas dienas garumā norisināsies arī akadēmiķa Endzelīna 150.dzimšanas dienai veltītā starptautiskā zinātniskā konference "Endzelīns. Valoda. Laiks".

Valodnieks un viens no nozīmīgākajiem mūsdienu latviešu literārās valodas veidotājiem Endzelīns kā baltistikas pamatlicējs sekmēja latviešu un citu baltu valodu pētniecību, izceļot to nozīmi pasaules valodu saimē. Viņa devumu valodniecībā ir novērtējis arī UNESCO, iekļaujot viņa 150.gadadienu UNESCO svinamo dienu kalendārā 2022.-2023.gadam.

UNESCO uzsver valodu nozīmi kultūras mantojuma un identitātes veidošanā, tādēļ savā darbībā sniedz ieguldījumu to daudzveidības saglabāšanā. Valodu daudzveidība ir apkopota jaunajā UNESCO Pasaules valodu atlantā, kas vēsta par gandrīz septiņiem tūkstošiem valodu, no kurām lielākā daļa ir izzušanas draudu priekšā.

Apvidvārdu talku rīko LU Latviešu valodas institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju ar Latvijas Valsts prezidenta kancelejas, Latvijas Nacionālā kultūras centra, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Ziedoņa muzeja un Latvijas Stāstnieku asociācijas atbalstu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Ivars Seleckis 90 gadu jubileju sagaida ar jaunas filmas pirmizrādi (+VIDEO)

Klasiķis ienāca kā viens no leģendārā Rīgas poētiskā stila pamatlicējiem 20. gadsimta 60. gadu sākumā.

Kultūra JRT būs skatāms Hermaņa iestudējums «Melnais piens»

No 27.septembra Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) būs skatāms Alvja Hermaņa iestudējums "Melnais piens".

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Lasiet arī

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.