Latvijas Bankas simtgades izstādi apmeklējuši ap 73 000 apmeklētāju

Kultūra
LETA 08:05, 28.01.2023 0

Latvijas Bankas simtgades izstāde "Vērtību zīmes" Latvijas Nacionālā mākslas muzejā (LNMM) apmeklējuši 72 763 interesenti, tai kļūstot par trešo apmeklētāko izstādi LNMM pēdējo 30 gadu vēsturē, informēja muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

 

LNMM direktore Māra Lāce uzskata, ka "izstādes tapšanas laikā, konceptuālajam risinājumam saslēdzoties ar elegantu un atraktīvu vizualitāti, komanda radīja saturiski un mākslinieciski ietilpīgu ekspozīciju ar lielu pievienoto vērtību, ļaujot runāt par rezultātu kā pārliecinošu mākslas faktu".

Izstādi ar savu klasi apmeklējuši 8220 skolēni, savukārt 900 audzēkņi piedalījušies 35 nodarbībās "Meklējot vērtību zīmes", bet 150 bērni - speciāli veidotajās nodarbībās tiešsaistes izglītības programmā "No-zīmes". Šis piedāvājums paliks Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja mantojumā un arī turpmāk būs pieejams skolēniem.

Sujunšalijeva uzsver, ka Latvijas Bankas simtgadei veltītā izstāde, kas tapusi sadarbībā ar LNMM, atklāja monētas kā unikālus miniatūrus mākslas darbus. Tās iemieso nozīmīgus Latvijas tēla simbolus, latviešu tautas vēstures un garīgās vērtības, izceļ būtiskus notikumus un personības, veidojot ilglaicīgu saikni starp pagātni, tagadni un nākotni.

Monētu izstrādē piedalījušies visu paaudžu un nozaru Latvijas mākslinieki, pētot, izzinot un eksperimentējot, lai īstenotu neparastus risinājumus, pielietojot unikālus materiālus un visjaunākās tehnoloģijas. Latvijas Bankas kolekcijas monētas ir ieguvušas plašu starptautisku atpazīstamību un balvas konkursos, tās vienmēr atrodas pasaules numismātu uzmanības fokusā.

Ekspozīcijai tika atlasītas 80 mākslinieciski augstvērtīgākās un oriģinālākās Latvijas Bankas kolekcijas monētas, kas regulāri tiek izlaistas sākot ar 1996.gadu. Izstādi veidoja astoņas tematiskās grupas: "Mūsu Rīga", "Mūsu zelts", "Mūsu Latvija", "Mūsu vēsture", "Mūsu pamati", "Mūsu kultūra", "Mūsu pasakas un teikas", "Mūsu pasaule".

Muzeja pārstāve akcentē, ka izstāde "Vērtību zīmes" drīzumā pārdzims jaunā veidolā, un daļa eksponātu ceļos uz Pasaules naudas izstādi Berlīnē, kas notiks no šā gada 3.februāra līdz 5.februārim. Līdz ar to iespēja iepazīt Latvijas monētu stāstu būs arī pasaules vadošajiem numismātikas nozares ekspertiem, uzņēmējiem un interesentiem.

Apmeklētākās izstādes tituls LNMM pēdējo 30 gadu periodā pieder Miervalža Poļa 2016.gada personālizstādei "Ilūzija kā īstenība", ko aplūkoja 85 601 cilvēks. Otro goda vietu ieņem Vilhelma Purvīša 150.jubilejai veltītā izstāde "Purvītis", kuru pagājušajā gadā apskatīja 75 972 ievērojamā latviešu ainavista talanta cienītāji. Topa četrnieku noslēdz gleznotājas Maijas Tabakas darbu izstāde 1992.gadā, ko apmeklēja 70 112 cilvēki.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Ivars Seleckis 90 gadu jubileju sagaida ar jaunas filmas pirmizrādi (+VIDEO)

Klasiķis ienāca kā viens no leģendārā Rīgas poētiskā stila pamatlicējiem 20. gadsimta 60. gadu sākumā.

Kultūra JRT būs skatāms Hermaņa iestudējums «Melnais piens»

No 27.septembra Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) būs skatāms Alvja Hermaņa iestudējums "Melnais piens".

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Lasiet arī

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.