Restaurēti Latgales keramiķa Šmulāna velniņi

Kultūra
VS.LV 22:14, 07.12.2022 0

Restaurēti Latgales keramikas kolekcijas priekšmeti - keramiķa Antona Šmulāna velniņi, informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldība.

 

Latgales Kultūrvēstures muzejam ir izdevies restaurēt daļu no mākslas zinātnieka Jāņa Pujāta Latgales keramikas kolekcijas. Šoreiz savu sākotnējo izskatu, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai - atbalsts kultūras programmām reģionos, atguva Šmulāna velniņi. Ludzas keramiķa darbi ir unikāli izpildījumā un tematiski, jo autors nekad neatkārtojās. Atjaunotie priekšmeti papildina jau esošo muzeja Latgales keramikas ekspozīciju "Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums", informēja Latgales Kultūrvēstures muzeja direktores vietniece zinātniskajā darbā Dana Zelča. Latgales Kultūrvēstures muzejs pateicas restauratorei Janai Lībietei.

Latgales Kultūrvēstures muzejs jau savos darbības pirmsākumos lielu uzmanību ir veltījis kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai un popularizēšanai, apzināti un mērķtiecīgi veidojot Latgales keramikas kolekciju. Kolekcijas priekšmetu klāsts ir veidots, lai sniegtu visaptverošu skatījumu par šīs tautas mākslas nozares vērtībām. Šobrīd muzeja krājumā ir 2870 keramikas priekšmeti, no tiem ekspozīcijā var apskatīt 535 un slēgtajā krājumā - 2335 priekšmetus.

Pateicoties mākslas zinātniekam Jānis Pujāts (1925-1989), pēc Otrā pasaules kara no izzušanas tika paglābta Latgales keramika - gan atjaunojot nozares darbību, gan arī tiešā veidā vācot savu īpašo Latgales keramikas kolekciju, kas ar Pujāta radinieka Mārtiņa Kroņa starpniecību 2018.gadā nonāca muzejā. Kolekcijā ir 300 priekšmeti, lielākoties vecmeistaru darbi, tostarp Latgales keramikas dažādi saimniecības trauki, keramiķu augstākais profesionālās prasmes apliecinājums - svečturi, kā arī dažādi mazo formu tēlniecības darbi - figūriņas un svilpaunieki. Kolekcijas daļai ir nepieciešama restaurācija, jo tā ir veidota vairāku gadu desmitu garumā un līdz nonākšanai muzejā bieži tikusi pārvietota, tāpēc vairāki priekšmeti ir guvuši mehāniskus defektus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.