Tukumā atklās izstādi par angļu dekolēto fajansu Latvijā

Kultūra
VS.LV 09:12, 10.11.2022 0

Durbes pilī Tukumā šodien atklās lietišķi dekoratīvās mākslas izstādi par 18. līdz 20.gadsimta angļu dekolēto fajansu Latvijā, informēja Tukuma muzeja pārstāve Ilze Strautmane.

 

Izstāde "Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijā, 18.-20. gs.", kas nedaudz atšķirīgā komplektācijā bija skatāma Cēsu vēstures un mākslas muzejā, tagad iekārtota Durbes pilī, un tajā eksponēti grezni priekšmeti no 13 Latvijas muzejiem un divām privātkolekcijām, to vidū daudzi ar trīs gadsimtu senu vēsturi.

Angļu dekolētais fajanss ir lietišķi dekoratīvās mākslas nozare, ko raksturo traukiem izmantotais materiāls - fajanss - un apdares veids, kad trauku virsmas rotātas ar mehāniski pavairotiem grafiskiem dekoriem jeb tā sauktajiem dekoliem. 19.gadsimtā, kas bija angļu dekolētā fajansa ziedu laiki, šī nozare kļuva par globāla mēroga industriju, sekmējot vesela Anglijas reģiona ekonomisko izaugsmi un veicinot līdzīgas ražošanas attīstību arī citās Eiropas zemēs, tostarp arī Latvijā, norāda Strautmane.

Dekolētā fajansa izstrādājumi, kurus rotā galvenokārt dobspiedes tehnikā pavairoti un uz trauku virsmas mehāniski pārnesti dekori, ilgstoši tika vērtēti ievērojami zemāk par jebkuru ar brīvu roku apgleznotu porcelāna priekšmetu un vairāk uztverti kā rūpniecisks produkts. Pēdējos gadu desmitos šī attieksme būtiski mainījusies, atzīstot, ka arī šādiem priekšmetiem, līdzīgi kā Rembranta ofortiem, "atspiedumu" skaits nemazina sākotnējā mākslas darba estētiskās kvalitātes, uzsver izstādes rīkotāji.

Pēc speciālistu aplēsēm dažādās ražotnēs kopumā vēsturiski lietots ne mazāk kā 18 000 dažādu, tematiski daudzveidīgu dekolu. Bieži kā dekolu prototipi izmantoti arī mākslinieciski augstvērtīgi gleznotāju, grafiķu un ilustratoru darbi.

Izstādes autori ir mākslas zinātnieki Ina Līne un Dainis Bruģis. Izstāde būs skatāma līdz 2024.gada 31.martam.

Durbes pils ir vienīgā no agrākajām Latvijas muižu kungu mājām, kurā atjaunots 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma interjers un radīts priekšstats par vācbaltu kultūru. Restaurēto kungu māju ietver plašs ainavu parks ar rotondu un augstu akmens tiltu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.