Selecka filma "Zemnieki" iekļauta festivāla IDFA programmā "Meistari"

Kultūra
VS.LV 18:38, 27.09.2022 0

Režisora Ivara Selecka jaunākā pilnmetrāžas dokumentālā filma "Zemnieki", kam Latvijas pirmizrāde gaidāma 4.oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace", iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla "International Documentary Filmfestival Amsterdam" (IDFA) programmas sadaļā "Meistari", informēja producente Elīna Gediņa-Ducena.

 

IDFA ir pasaulē nozīmīgākais dokumentālo filmu festivāls, kas norisināsies no 9.novembra līdz 20.novembrim Nīderlandē. Festivāla sadaļā "Meistari" tiek iekļauti pasaulē atzītu režisoru jaunākie darbi.

Iepriekš Seleckis piedalījās IDFA 2018.gadā ar filmu "Turpinājums", bet jau pašos festivāla pirmsākumos viņa 1988.gada filma "Šķērsiela" ieguva festivāla galveno balvu un arī skatītāju balvu, savukārt 2013.gadā režisors tur viesojās ar "Šķērsielas" triloģijas trešo filmu "Kapitālisms Šķērsielā".

Seleckis ir vecākais aktīvi strādājošais Latvijas kino klasiķis, kurš jau 50 gadus dokumentējis Latvijas laukus un cilvēkus filmās, kas vēlāk kļuvušas par laikmeta liecībām.

Selecka jaunā dokumentālā filma "Zemnieki", kas producēta filmu studijā "Mistrus Media", caur sešām atšķirīgām ģimenēm parāda Latvijas lauku dažādību 21.gadsimtā un stāsta par laiku, kad pilsētnieki pārceļas atpakaļ uz laukiem. Viņi vairs nevēlas pavadīt savu dzīvi birojā, sastrēgumos un virtuālā pasaulē, viņi grib kaut ko īstu un patiesu. Kopā ar saviem varoņiem - Aldersonu, Bartkeviču, Grāpju, Kaupužu, Krivtežu un Rehtšpreheru ģimenēm - filma izseko lauku dzīves ciklu, kas sākas ar pavasara sēju un beidzas ar rudens ražas novākšanu un zemes sagatavošanu nākamajam gadam.

Sagaidot pirmizrādi, Nacionālā Kino centra portāls "filmas.lv" aicina noskatīties iepriekšējās Selecka filmas, kas vēsta par Latvijas laukiem un digitalizētas Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvā.

Filma "Zemnieki" kinoteātru repertuārā visur Latvijā skatāma no 4.oktobra.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.

Kultūra Pārdaugavas nākotnes forumā definēs kultūras dzīves attīstību

Pārdaugavas nākotnes forumā plāno definēt Rīgas kreisā krasta kultūras dzīves attīstību, informē "Pārdaugavas kultūras apvienība".

Kultūra 44 gadus vecais reperis Ozols: «‎Šī filma ir kā vēlviens foršs atskats» (VIDEO)

Koncerta ierakstīšana, aizkulises un viss pēcapstrādes process bija liels notikums.

Kultūra Bīskaps: Jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies

Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzu, sevišķi jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies, sestdien Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinīgajā dievkalpojumā Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē sacīja Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Lasiet arī

Sabiedrība Ministre apmeklēs jaunā cietuma būvlaukumu

Liepajas cietums - viens no lielākajiem publiskā pasūtījuma būvniecības projektiem Latvijā.

Sabiedrība VDD: Krievijas specdienesti Latvijas valstspiederīgos vervē Telegramā

Krievijas specdienesti aizvien biežāk Latvijas valstspiederīgos kaitniecisku darbību veikšanai Latvijā vervē saziņas platformā "Telegram", atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Kriminālziņas Aizturēts vīrietis, kurš Brīvības pieminekļa pakājē izspārdīja ziedus

30.aprīļa vakarā Rīgas pašvaldības policijas darbinieki pilsētas videonovērošanas kamerās konstatēja, ka Brīvības pieminekļa pakājē kāda persona agresīvi spārda ziedus un pēc izdarītā nozieguma pamet notikuma vietu.

Veselība Kā viedie pulksteņi palīdz Latvijas māmiņām: miega eksperta padoms (+VIDEO)

“Ja aizmigšana paņem laiku līdz 30 minūtēm, no rīta jūties mundrs un ir enerģijai visai dienai".