Gatavot veselīgi, gardi un ātri vēl nekad nav bijis vienkāršāk! Mūsu reģionam raksturīgo ēdiena gatavošanas tradīciju papildina arvien jauni paņēmieni, kas ienāk no citām kultūrām, bagātinot mūsu kulināro izpratni un prasmes.
Tandīrs jeb Āzijas reģionam raksturīgā āra krāsns ir kļuvis par iekārojamu ēdiena gatavošanas ierīci un šī tendence iet plašumā.
Kas ir tandīrs?Tandīram ir gadsimtiem sena vēsture, kas aizsākās vēl senās Indijas civilizācijā. Ar laiku pati krāsns un ēdiena gatavošanas princips izplatījās arī citās Āzijas valstīs. Tandīrs ir cilindriskas formas krāsns plakanmaizes un ēdiena pagatavošanai. Krāsnij nav sānu atveres, visu – gan kurināmo, gan ēdienu, tajā ievieto no augšas. Tradicionāli tandīru kurina ar cieto kurināmo, uzkarsējot krāsni līdz apmēram 400 0C. Cilindra forma ļauj ilgstoši saglabāt augstu temperatūru un, šo temperatūru sasniedzot, gatavošana notiek bez īpašas cilvēka līdzdalības. Mazāka izmēra tandīra analogi izplatīti dažādu klejotāju tautu ēdiena gatavošanas kultūrā, jo tie nodrošina cilvēkiem siltu un aromātisku ēdienu jebkurā apmetnes vietā.
Ēst gatavošana ar tandīruAr tandīru gatavo gardas un veselīgas maltītes svaigā gaisā. Tas ir ideāli piemērots gaļas, zivju un dārzeņu ēdienu pagatavošanai. Tā kā tas spēj daudzas stundas saglabāt augstu temperatūru, tad pagatavotais ēdiens ir ļoti sulīgs, gards un veselīgs.
Mūsdienu tandīrsTā ir pārvietojama keramikas krāsns, kas izgatavota no šamota māla, precīzi ievērojot tehnoloģiskos procesus. Papildus drošību nodrošina 4 mm biezas metāla stīpas. Metāls ir nokrāsots ar karstumizturīgu krāsu melnā krāsā. Rūpnieciski izgatavotie vidējie tandīri ir ar 50, 80, 85 litru ietilpību, lielie – 100 un 140 litru. Platais tandīra kakls ļauj tajā ērti salikt dažādus produktus un sekot līdzi gatavošanās procesam. Komplektā iekļauti arī iesmi, režģi un citi piederumi ērtākai gatavošanai. Papildus iespējams nopirkt gaļas āķus, resti zivīm, „eglīti” dārzeņiem un gaļai, palikni kazanam (metāla katlam ar plakanu dibenu). Atkarībā no klienta gaumes iespējams izvēlēties gan lakoniski veidotu, gan ar grezniem elementiem dekorētu tandīru.
Kā pareizi lietot?Lietošanas tāpat kā gatavošanas tehnoloģija ir ļoti vienkārša.
Noņem vāku un aptuveni 1/3 vai 2/3 no tilpuma piepilda ar malku. Tandīra iekuršanai vai izmantot ne tikai malku, bet arī kokskaidu briketes, kokogles, sausus zarus, sīkus žagariņus; Atver atveri krāsns lejasdaļā, lai nodrošinātu vilkmi; Iekurina ar nelieliem skaliņiem, aizdedzināmiem kubiņiem vai grila aizdedzināšanas šķidrumu; Kurināmajam sadegot, tandīra sienas sākotnēji pārklāsies ar kvēpiem, pēc tam tās kļūs baltas, t.i., sienas pašattīrīsies. Tieši pēc sienu krāsas varēs noteikt krāsns temperatūru. Lai uzkarstu tandīrs, kura apjoms ir 0.1-0.3 m3, būs nepieciešamas aptuveni 30 minūtes; Pēc malkas sadegšanas var sākt gatavot ēdienu. Tandīrā izkārto produktus un krāsni cieši aizver ar vāku, tāpat aizver apakšas atveri, lai pārstātu degt sīkās ogles, kas palikušas tandīra dibenā. Aromātam, 5 minūtes pirms gatavošanas beigām, uz oglēm uzber iepriekš samitrinātas kūpināšanas skaidas.Produktu gatavošanās laiks tandīrā ir īss. Tā, piemēram, šašliks ir gatavs aptuveni 10 līdz 15 minūšu laikā. Tomēr jāņem vērā, ka dažādien produktiem tas ir atšķirīgs. Eksperimentējiet!
Būtiski apzināties augsto temperatūru un visus piesardzības pasākumus, kas nodrošina drošu tandīra lietošanu:
Izvēloties uzstādīšanas vietu, jāņem vērā, ka vējainā laikā liesma var sasniegt 1 metra augstumu; Nedrīkst pieļaut, ka uz sakarsuša tandīra nonāk liels daudzums ūdens vai sniega; Gatavošanas laikā vēlams lietot dabīgās šķiedras virtuves cimdus, jo metāladaļas var būt ļoti karstas.Apmaksāta publikācija