Speciālisti konsultē, kā pasargāt savu bankas kontu no krāpniekiem (+VIDEO)

Kriminālziņas
VS.LV 13:51, 25.09.2024 0

Ir vērts piedomāt pie PIN kodu izveides – neveidojat tos kā sev nozīmīgus datumus.

 

Lai droši iepirktos internetā, apskatītu konta atlikumu internetbankā vai izmantotu kādus citus tiešsaistes pakalpojumus, ir nepieciešama iespēja droši autentificēties jeb pierādīt savu personību.

Latvijā visbiežāk izmantotais autentifikācijas rīks ir Smart-ID lietotne, kurai šobrīd ir jau vairāk nekā 3,5 miljoni lietotāju visā Baltijā. Tomēr par spīti tās popularitātei un šķietami vienkāršajai lietošanai arī Smart-ID lietotnes lietošanā iespējams saskarties ar dažādiem drošības riskiem. Kā rūpēties par savu finanšu drošību un ko ņemt vērā, izmantojot Smart-ID, stāsta bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Lai gan Smart-ID ir izstrādāts tā, lai pasargātu lietotājus no viņu datu nokļūšanas finanšu krāpnieku nagos, tomēr svarīgi arī katram pašam rūpēties par savu datu drošību.

Neapstiprini neatpazītus maksājumus

Lietojot Smart-ID, viens no galvenajiem nosacījumiem – nekad savā Smart-ID lietotnē neievadīt apstiprinājumu, ja pats tajā brīdī neesat to ierosinājis vai neizmantojat internetbanku vai mobilo banku. Ja esat nonācis situācijā, kurā jums pēkšņi Smart-ID ir jāievada PIN kods, visticamāk, kāda cita persona mēģina piekļūt jūsu internetbankai.

Pievērs uzmanību informācijai Smart-ID

Veicot darījumus īpaša uzmanība jāpievērš kodam, kas parādās jūsu tālrunī Smart-ID lietotnē, un kodam tiešsaistē, kur veicat kādu darbību, piemēram, pieslēdzaties internetbankas kontam vai veicat kādu maksājumu. Pirms PIN koda ievades, obligāti ir jāpārliecinās, vai abi šie kodi sakrīt. Tikpat svarīgi ir pārliecināties, vai konkrētā darījuma summa ir atbilstoša darījumam, kuru vēlaties īstenot, un pēkšņi Smart-ID netiek norādīta cita, iespējams, lielāka summa. Ja kodi un naudas summas un saņēmēja informācija sakrīt, droši varat ievadīt PIN kodu un apstiprināt maksājumu.

Ar PIN kodiem labāk nedalies

Lai gan šī drošības taktika pēc ekspertu ieteikumiem būtu jāievēro attiecībā uz jebkuriem, piemēram, bankas karšu vai viedtālruņa, drošības kodiem, cilvēki nereti tomēr šo padomu neņem vērā. Lai pasargātu sevi, drošāk tomēr ir PIN kodus nenodot pat tuvākajiem radiniekiem vai draugiem, lai maksimāli samazinātu jebkādu iespēju svešām personām piekļūt jūsu Smart-ID kontam. Tāpat vērts piedomāt pie PIN kodu izveides – neveidojat tos kā sev nozīmīgus datumus vai ļoti vispārināmas skaitļu kombinācijas (1234, 0000 u.tml.), jo šādi kodi ir ļoti viegli uzminami.

Tālrunī lejuplādē uzticamas lietotnes un regulāri tās atjaunini

Viedierīces ir viens no kanāliem, caur kuru krāpnieki pavisam veikli un nemanāmi var piekļūt teju visiem datiem un informācijai par mums, jo tajos tiek saglabāts it viss. Tieši tādēļ savu viedtālruni jāuztur pēc iespējas lielākā drošībā, un viens no pamatnoteikumiem – regulāri veikt operētājsistēmas un lietotņu atjaunināšanu. Tāpat nepieciešamās lietotnes un programmatūru vienmēr lejuplādējiet tikai no drošiem avotiem, piemēram, Google Play vai App Store veikaliem, jo tajos lietotnes tiek pārbaudītas un ir uzticamas un drošas lietošanai.

Ievēro ierastos drošības priekšnoteikumus

Lietojot Smart-ID, nevajadzētu aizmirst arī par ikdienas piesardzību attiecībā uz saviem personas datiem un citu sensitīvu informāciju, lai rūpētos, ka tā nenonāk krāpnieku rīcībā. Pirms maksājumu veikšanas vai datu ievadīšanas interneta vietnēs vienmēr rūpīgi pārbaudiet informāciju, izmantojot oficiālus informācijas avotus. Nekad neglabājiet savas paroles un PIN kodus vietās, kur tiem var piekļūt citi cilvēki.

“Smart-ID ir veidots kā maksimāli drošs autentifikācijas rīks, kas rūpējas par lietotāju datu drošību un tiek regulāri uzlabots, lai pasargātu no aizvien jaunām krāpnieciskām metodēm. Taču neraugoties uz to, ļoti svarīgas ir katra lietotāja rūpes un zināšanas par to, kā pasargāt savus datus, piemēram, veicot tiešsaistes pirkumus. Ik reizi, izmantojot Smart-ID lietotni darījumu (transakciju) apstiprināšanai, aicinām būt vērīgiem un uzmanīgiem un ievērot ierastos drošības pamatnoteikumus, lai pasargātu savus datus un naudu no krāpnieku rokām,” uzsver eksperte Sanita Meijere.

Ja ir radušās aizdomas par krāpšanu, nekavējoties jāsazinās ar banku, informējot par radušos situāciju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Par draudiem noslepkavot sievietes tiesa piespriež reālu brīvības atņemšanu

Rīgas pilsētas tiesa par draudiem noslepkavot sievietes kādam iepriekš sodītam varmākam piespriedusi brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un pieciem mēnešiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, informē prokuratūra.

Kriminālziņas Policija aizturējusi vecākus par divu bērnu izņemšanu no slimnīcas

Policija sestdien aizturējusi vecākus par divu ar difteriju saslimušu bērnu izņemšanu no Bērnu slimnīcas, savukārt bērni patlaban ir nogādāti slimnīcā, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā (VP).

Kriminālziņas Uzbrukumi datoriem arvien vairāk tiek realizēti no Latvijas IP adresēm (+VIDEO)

"Tas norāda gan uz tendenci izmantot sarežģītākus ļaunatūras izplatīšanas veidus", - pauž eksperti.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Krāpnieki sākuši izmantot mākslīgo intelektu sarunai pazīstamu cilvēku balsīs

Telefonkrāpnieki, izmantojot mākslīgā intelekta rīkus, sākuši zvanīt no nezināmiem numuriem, atdarinot zvana saņēmējam pazīstama cilvēka balsi un lūdzot steidzamu finansiālu palīdzību, informē SIA "Bite Latvija".

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Kriminālziņas Latvijas lielāko banku klientiem pirmajā pusgadā izkrāpti 9,452 miljoni eiro

Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, šogad pirmajos sešos mēnešos izkrāpti kopumā 9,452 miljoni eiro, kas ir par 86,2% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Finanšu nozares asociācijas (FNA) publiskotie dati.

Kriminālziņas Jūnijā par 17% sarucis telefonkrāpšanas gadījumu skaits

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, par 17% sarucis telefonkrāpšanas gadījumu skaits un par 6% - investīciju krāpšanas gadījumu skaits, informē Finanšu nozares asociācija (FNA).