Latvijā pagaidām nav novērots neviens incidents saistībā ar vēlēšanu drošību

Kriminālziņas
LETA 07:11, 04.06.2024 0

Latvijā pagaidām nav novērots neviens incidents, kas būtu tieši saistāms ar vēlēšanu sistēmām vai vēlēšanu drošību, aģentūrai LETA sacīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

 
Foto: LETA

Viņa norādīja, ka "Cert.lv" kopā ar Valsts kanceleju un pārējām iesaistītajām iestādēm ļoti cītīgi strādā, lai veiktu testēšanu visām sistēmām, kas tiks iesaistītas Eiropas Parlamenta vēlēšanu norises atbalstam.

Pašreiz visa nepieciešamā testēšana ir pabeigta, un veiktajos testos neviena kritiska ievainojamība nav tikusi identificēta. Šogad "Cert.lv" sadarbība ar visiem piegādātājiem ir bijusi veiksmīga un visas atklātās problēmas ir tikušas savlaicīgi novērstas.

Vienlaikus Kaškina norādīja, ka, tuvojoties vēlēšanām, var sagaidīt dažāda veida uzbrukumus.

"Domāju, ka tieši kiberuzbrukumi diez vai būs, vismaz varbūtība ir krietni zemāka. Daudz augstāka varbūtība ir dažādām dezinformācijas kampaņām, informācijas operācijām, arī dziļviltojumi ir tas, par ko visi baidās un domā, ka tie varētu parādīties," sacīja Kaškina.

Viņa norādīja, ka tie ir satura jautājumi, un "Cert.lv" ir iesaistīti tikai daļēji - ar šiem jautājumiem pamatā strādā Valsts kanceleja.

"Mēs savas kompetences ietvaros esam klātesoši visās darba grupās, kas saistītas ar vēlēšanu organizēšanu gan no tehnoloģiskā viedokļa, gan no drošības viedokļa," sacīja Kaškina.

LETA jau ziņoja, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 8.jūnijā, kad varēs balsot no plkst.8 līdz 20.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās būs iespējams balsot jebkurā no 945 vēlēšanu iecirkņiem Latvijā, vai arī kādā no 50 iecirkņiem ārvalstīs.

Iepriekšējā balsošana Latvijas iecirkņos iespējama 6.jūnijā no plkst.16 līdz 20 un 7.jūnijā no plkst.13 līdz 18.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas VID lūdz sākt kriminālvajāšanu pret zemnieku par aplokšņu algu izmaksu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde augustā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu par "aplokšņu algu" izmaksu.

Kriminālziņas Policija aizdomās par telefonkrāpšanām aizturējusi vairākus Ukrainas pilsoņus

Valsts policija aizdomās par telefonkrāpšanām aizturējusi vairākus Ukrainas pilsoņus, kuri pildījuši kurjera lomu, aģentūru LETA informēja policija.

Kriminālziņas Par naida kurināšanu pret ukraiņiem piespriež gada un astoņu mēnešu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesa Cēsīs mālpilietim, 1981.gadā dzimušajam Edgaram Romalam piespriedusi gada un astoņu mēnešu cietumsodu par kara nozieguma publisku slavināšanu un nacionālā naida pret ukraiņiem kurināšanu, raksta "Latvijas Avīze".

Kriminālziņas Okupācijas muzeja dedzināšanas lietā aizturētā sieviete nav iesaistīta noziegumā

Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanas krimināllietā sākotnēji aizturētā sieviete tomēr nav bijusi iesaistīta noziegumā, turklāt patreiz iegūtā informācija neliecina, ka muzeja dedzināšanā būtu veikta Krievijas specdienestu uzdevumā, ziņo prokuratūrā.

Lasiet arī

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Nacionālā apvienība

Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Pasaule Francijā šodien notiek parlamenta vēlēšanu pirmā kārta

Francijā šodien notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kurās pirmo reizi valsts vēsturē pie varas varētu nonākt galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).

Sabiedrība CVK lems par EP vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien pulcēsies uz sēdi, kurā plānots apstiprināt Latvijā notikušo Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātus, aģentūru LETA informēja CVK pārstāvis Andrejs Vaivars.

Sabiedrība VDD nav konstatējis Krievijas mēģinājumus iejaukties EP vēlēšanu norisē Latvijā

Valsts drošības dienests (VDD) nav konstatējis agresorvalsts Krievijas vai citu valstu tiešus mēģinājumus prettiesiski iejaukties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā, informēja VDD.