Zolitūdes traģēdijas lietas izgāšanos tiesā skaidro kā valsts nolaidību

Kriminālziņas
LETA 10:33, 01.03.2023 0

Iemesls, kāpēc prokuratūrai arī apelācijas instances tiesā neizdevās panākt pilnībā notiesājošu spriedumu tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas lietā, varētu būt tas, ka laikā, kad notika šī nelaime, valsts būvniecības nozari bija "palaidusi pašplūsmā" un tai trūka normatīvā regulējuma, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda ģenerālprokurors Juris Stukāns.

 

Ģenerālprokurors gan uzsvēra, ka Rīgas apgabaltiesas 24.janvāra sprieduma motīvi vēl nav sagatavoti un viņš gaida, kad varēs ar tiem iepazīties, tomēr "izskatās, ka tur ir juridiski aspekti - Latvijas valsts noteiktu brīdi bija palaidusi būvniecību pašplūsmā, nebija nodrošināta noteikto likumu, Ministru kabineta noteikumu pieņemšana".

Viņš skaidroja, ka laikā, kad tika būvēts Zolitūdē sabrukušais lielveikals, normatīvie akti diemžēl nenoteica stingru atbildību katrai būvniecības procesā iesaistītajai personai, un tas arī varētu būt iemesls, kāpēc šīs personas tagad ir grūti notiesāt.

"Skaidrs, ka katrs, kurš sēž uz apsūdzēto sola un pret kuru šobrīd ir attaisnojošs spriedums, pats zina, ko viņš ir vai nav darījis, bet tā ir tiesiska valsts, un, ja valsts nebija pienācīgā kārtā noformējusi prasības, mēs nevaram cilvēku tiesiski notiesāt," sacīja Stukāns.

Kā ziņots, arī Rīgas apgabaltiesa šā gada janvārī, apelācijas kārtībā izskatot tā dēvēto Zolitūdes traģēdijas krimināllietu, par vainīgu tajā atzina tikai būvinženieri Ivaru Sergetu, bet pārējos apsūdzētos attaisnoja.

Sprieduma motīvi vēl nav pieejami, tomēr lietas dalībnieki īsi pēc saīsinātā sprieduma nolasīšanas pauda, ka, visticamāk, pārsūdzēs to.

Savukārt Zolitūdes traģēdijā cietušo interešu aizstāvības biedrība "Zolitūde 21.11." plāno vērsties tiesā ar civiltiesisku prasību pret valsti par to, ka laikā, kad notika nelaime, Latvijā nebija izveidota efektīva būvniecības uzraudzības sistēma, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" iepriekš pastāstīja biedrības vadītāja Regīna Ločmele (S).

Tā dēvētā Zolitūdes traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam "Maxima". Nelaimē dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būveksperti vēlāk secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādīja par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Jeļena Kreile pārsūdzējusi viņai piespriesto trīs gadu cietumsodu

Jeļena Kreile pārsūdzējusi pirmās instances tiesas piespriesto trīs gadu cietumsodu par Krievijas simboliku un citu karu slavinošu simbolu izvietošanu savas dzīvesvietas logos, aģentūra LETA noskaidroja Rīgas pilsētas tiesā.

Kriminālziņas FBK: Volkova piekaušanu pasūtījis bijušais Jukos viceprezidents Ņevzļins

Cietumā nomērdētā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku ceturtdien skatītājiem nodotā filmā apgalvots, ka viņu rīcībā nonākusi uzņēmēja, naftas kompānijas "Jukos" bijušā vadības pārstāvja Leonīda Ņevzļina sarakste, no kuras izriet, ka 2024.gada martā viņš organizējis uzbrukumu Leonīdam Volkovam, turklāt Ņevzļina organizētajās darbībās bijuši iesaistīti Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Kriminālziņas No divām sievietēm Latgalē viltus policijas darbinieki izkrāpj 17 500 eiro

Šomēnes likumsargiem ziņots par diviem gadījumiem Latgalē, kad viltus policisti sievietēm izkrāpuši kopumā 17 525 eiro, aģentūru LETA informēja Valsts policijā (VP).

Kriminālziņas Kāpēc Latvijā tik bieži notiek autoavārijas, lēš eksperti (+VIDEO)

Autovadītāji mēdz neatbilstoši novērtēt situāciju vai pārvērtēt savas spējas.

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.