Liepājas Pētertirgus kļūs par modernās dejas vietu (+VIDEO)

Interesanti fakti
VS.LV 09:39, 23.08.2024 0

"Mēs darām kaut ko savādāk, kaut ko īpašu".

 

Liepājas Pētertirgus ir vieta, kur ik dienas liepājnieki dodas iegādāties svaigu pārtiku, taču 28. un 29.septembrī performancē "Aizņemtā ainava" festivāla "Liepājas Mākslas forums" ietvaros tirgus apmeklētājus uz šo vietu ar citām acīm aicinās paskatīties laikmetīgās dejas mākslinieki no Beļģijas un Latvijas.

Beļģijā strādājošie horeogrāfi Haine Avdāls un Jukiko Šinozaki (Japāna) laikmetīgās dejas izrādi "Aizņemtā ainava" (Borrowed landscape) veidos sadarbībā ar Latvijas mākslinieku apvienību "IevaKrish", Kristīni Brīniņu un citiem pašmāju dejotājiem.

Skatoties senākā vēsturē, tirgus bija vieta, kur notika teātra izrādes. Līdz ar to šis notikums vēsturisko tradīciju atgriež mūsdienās. Dejotāji aicinās ikvienu kļūt par daļu no šīs izrādes ainavas un vienlaikus pieredzēt to.

"Man šķiet, tas nosaukums "Aizņemtā ainava" ir ļoti precīzs un precīzi iztulkots. Mēs izrādē "aizņemamies" cilvēku ierasto vidi, viņu ainavu - vietu, kur viņi nāk ikdienā, un radām viņiem jaunas atmiņas. Mēs darām kaut ko savādāk, kaut ko īpašu - tai video varbūt ne līdz galam piemērotu, bet arī ne pārāk izaicinošu, ar izrādes ideju dalās apvienības "IevaKrish" līdzdibinātāja Ieva Gaurličikaite-Sants.

Katra "Aizņemtā ainava" tiek adaptēta izrādes norises vietai. Pirmā performance notikusi 2011.gadā Jokohamā, Japānā, kur dejotāji atveidoja brīžiem īstas, brīžiem absurdas ikdienas ainas demo mājā. Izrādes notikušas arī iepirkšanās centrā, teātra foajē un citviet. Horeogrāfu mērķis ir savienot dejas māksliniekus un apkārtni vienā veselumā. Līdz ar to dejotāju uzdevums ir pārņemt konkrētās vietas ieradumus un paradumus un nedaudz tos izkropļot, liekot skatītājam izzināt šo vidi rūpīgāk, pārdomāt savus paradumus un ikdienas izvēles.

Izrāde organiski iekļausies Liepājas Pētertirgus ikdienā. Apmeklētāji varēs netraucēti turpināt iepirkties un sev vēlamā brīdī skatīties izrādi. Dejotāji, izmantojot atjautīgas un humoristiskas intervences, palielinātas kustības, absurdas un teatrālas darbības, izrādē pievērsīsies mūsu neapzinātai rutīnas uzvedībai. Kustībās viņi attēlos spriedzi un kontrastu starp ķermeni un priekšmetiem, ķermeni un prātu, taustāmo un neredzamo, organisko un mākslīgo.

Pilnīgai izrādes pieredzei interesentiem ir iespēja iznomāt austiņas, kurās izrādes laikā tiks atskaņoti pārdomu vedinoši jautājumi par apkārtni, iekšējām sajūtām un neizzināti fakti par šo vietu. Izrāde ir cikliska. Divu stundu laikā - no plkst.11.00 līdz 13.00 - apmeklētājiem ir iespēja piedzīvot kādu no sešiem 20 minūšu cikliem. Starp tiem nav paužu, dejotāji pabeidz vienu ciklu un uzreiz uzsāk nākamo.


Tirgus pagājušā gadsimta sākumā.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmā

Uzlabojot valsts robežas aizsardzību Daugavas posmā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, šobrīd ir uzstādīti četri no sešiem torņiem robežas novērošanai, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Lasiet arī

Sabiedrība Trešdien vietām valstī gaiss iesils līdz +25 grādiem

Trešdien maksimālā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma no +17..+20 grādiem daļā piekrastes līdz +25 grādiem vietām valsts austrumu, centrālajos un dienvidu novados, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Šodien Rīgā sāksies militārās tehnikas un karavīru pārvietošana (+VIDEO)

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes.

Pasaule Pētījums: Kremlis dezinformācijā izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus

Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

Sabiedrība Rīgā ieradušies Ukrainas bērnu slimnīcas pacienti

Rīgā uz psiholoģiskā atbalsta nometni ieradušies Ukrainas bērnu slimnīcas "Ohmatdyt" pacienti ar vecākiem un ārstiem.