NASA iemūžina Ķīnas vēsturisko moduli Mēness tālākajā pusē

Interesanti fakti
VS.LV 07:22, 19.06.2024 0

Drīzumā uz Zemes nolaidīsies kapsula ar paraugiem, kas savākti ar Chang'e-6 nolaižamo aparātu.

 
Foto: NASA

NASA kosmosa kuģis "Lunar Reconnaissance Orbiter", kas riņķo ap Mēnesi, uzņēma Ķīnas "Chang'e-6" nolaišanās aparāta attēlu. Šis aparāts nolaidās Apollo krāterī Mēness tālākajā pusē 2. jūnijā, kļūstot par pirmo ierīci vēsturē, kas paņēmusi Mēness iežu paraugus no šīs reģiona daļas, kura vienmēr ir slēpta no Zemes. Pēc divām dienām kapsula ar paraugiem tika nosūtīta kosmosā, un tuvākajā laikā tā nonāks uz Zemes, raksta "Space".

"Lunar Reconnaissance Orbiter" uzņēma pirmo "Chang'e-6" nolaišanās aparāta fotogrāfiju dažas dienas pēc veiksmīgas nosēšanās Apollo krāterī. NASA nesen dalījās ar unikālu fotogrāfiju, kurā ķīniešu modulis parādās kā spilgti balts plankums attēla centrā.

Zinātnieki uzskata, ka moduli ieskaujošās zonas palielinātais spilgtums ir saistīts ar nolaižamā aparāta dzinēju izplūdes gāzēm. Šī parādība ir novērojama arī ap citiem līdzīgiem moduļiem.

NASA zinātnieki publicēja arī tās pašas teritorijas fotogrāfiju, kas tika uzņemta ar "Lunar Reconnaissance Orbiter" ilgi pirms "Chang'e-6" nolaišanās. Tādējādi ir iespējams redzēt, kā šis reģions izskatījās pirms Ķīnas aparāta apmeklējuma. Zinātnieki norāda, ka moduļa nosēšanās vieta ir klāta ar atdzesētu vulkānisku iezi, kas radies vulkāna izvirdumu rezultātā uz Mēness vairāk nekā pirms 3 miljardiem gadu.

Agrāk "Chang'e-6" moduļa fotogrāfiju, kas atrodas uz Mēness virsmas, uzņēmis neliels Mēness roveris, kas ieradās kopā ar moduli. Šajā fotoattēlā redzams, kā modulis tur Ķīnas karogu, izmantojot manipulatoru.

"Chang'e-6" misija pirmo reizi vēsturē savāca vietējās augsnes paraugus no Mēness tālākās puses. Ķīna kļuva par pirmo valsti, kas veiksmīgi savāca šos paraugus un nosūtīja tos uz Zemi. Kapsula ar paraugiem orbītā ap Mēnesi tika savienota ar ierīci, kas paredzēta to nogādāšanai uz mūsu planētu. Kapsula ar dārgo kravu uz Zemes vajadzētu ierasties 25. jūnijā, tādējādi pabeidzot 53 dienas ilgo "Chang'e-6" misiju.

Ķīniešu zinātnieki ir parādījuši, kā "Chang'e-6" modulis savāca iežu paraugus Mēness pusē, kas vienmēr bijusi slēpta no mums. Mēness tālākā puse zinātniekiem ir noslēpumaina, jo tā atšķiras no mūsu satelīta redzamās puses. Tādēļ iegūtie Mēness augsnes paraugi var sniegt atbildes uz daudziem zinātniskiem jautājumiem par Mēness vēsturi un evolūciju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Svētdiena aizritēs bez lietus

Diennakts gaišās stundas aizritēs bez lietus, un debesis brīžiem skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Interesanti fakti «X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Lasiet arī

Interesanti fakti Zinātnieki ir izstrādājuši jaunu metodi, kā Marsu padarīt apdzīvojamu

Pētījuma autori uzskata, ka Marsu padarīt viesmīlīgāku ir vieglāk, nekā varētu šķist, raksta Focus.

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.

Interesanti fakti Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.