Kam Latvijas Pasts velta jaunās pastmarkas (+VIDEO)

Interesanti fakti
VS.LV 18:18, 15.06.2024 0

Ar miniatūriem mākslas darbiem var norēķināties par sūtījumiem valsts iekšienē un ārzemēs.

 

Latvijā izdotie filatēlijas darbi augsti vērtēti gan klientu vidū, gan filatēlijas kolekcionāru un ekspertu lokā. Filatēlijas materiālu kolekcionāru starptautiskās apvienības atbilstoši stingri regulētiem standartiem Latvijas Pasta izdotās pastmarkas novērtējušas kā līdzvērtīgas lielāko pasaules valstu izdotajiem filatēlijas izdevumiem un tās regulāri tiek iekļautas gan pasaulē atpazīstamos filatēlijas izdevumu katalogos, gan prestižu kolekcionāru kolekcijās.

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku bloku sērijā "Izcilie latviešu mākslinieki" - jaunais izdevums veltīts gleznotājam Jāzepam Grosvaldam (1891-1920). Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 14.jūnijā Elizabetes ielas pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst.9.00 līdz 18.00.

Pastmarku bloks izdots 7000 eksemplāru tirāžā, savukārt aploksne - 500. Katras pastmarkas nominālvērtība ir 1,65 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā.

Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere, kura pastmarku bloka un aploksnes vizuālajā noformējumā izmantojusi reprodukcijas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā esošajiem Jāzepa Grosvalda darbiem: "Latviešu kareivji Rīgas ielā" (1919 ), "Sieviete ar vēdekli" (1914), "Dāmas restorānā" (1913-1914), "Kurzemes bēgļi Rīgas stacijā" (1915), "Varavīksne (Dzimtenes skats)" (1917), kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas materiālus.

Latviešu mākslinieks Jāzeps Grosvalds (1891-1920) bija daudzpusīga, izcili talantīga personība, par kuru iespējams sacīt, ka būtībā visas viņa darbības uzskatāmas par mākslas faktu - ne tikai paši mākslas darbi, bet arī vēstules, dienasgrāmatas, krāšņi pašdarināti žurnāli, pat modernais ģērbšanās stils. Dzimis un audzis Rīgā, daudz ceļojis pa Eiropu un apmeties uz dzīvi Parīzē, no kuras atgriezties piespieda Pirmais pasaules karš. Tas arī noteica iepazīšanos ar citiem jaunajiem latviešu māksliniekiem, kurus viņam bija iespēja izglītot par jaunākajām tendencēm, kļūstot par klasiskā modernisma ievadītāju latviešu mākslā.

Pastmarku sērija Izcilie latviešu mākslinieki tiek izdota kopš 2016.gada - šajā laikā emitēti astoņiem dažādiem latviešu māksliniekiem veltīti pastmarku bloki: Janim Rozentālam (2016), Jānim Tīdemanim (2017), Ansim Cīrulim (2018), Johanam Valteram (2019), Gustavam Klucim (2020), Jānim Pauļukam (2021), Hildai Vīkai (2022) un Kārlim Padegam (2023).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Svētdiena aizritēs bez lietus

Diennakts gaišās stundas aizritēs bez lietus, un debesis brīžiem skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Interesanti fakti «X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Lasiet arī

Ekonomika «Latvijas pasts» strauji ceļ tarifus

VAS "Latvijas pasts" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) ir iesniedzis universālā pasta pakalpojumu (UPP) tarifu projektu, kas tostarp no 2025.gada 1.janvāra paredz palielināt iekšzemes pasta paku sūtījumu tarifus, kā arī mainīt pārrobežu pasta pakalpojumu tarifus, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Sabiedrība «Latvijas pasts» slēgs 12 pasta nodaļas un cels tarifus

VAS "Latvijas pasts" slēgs 12 pasta nodaļas, Latvijā saglabājot kopumā 155 pasta nodaļas.

Sabiedrība Plāno saglabāt 116 Latvijas pasta nodaļas

VAS "Latvijas pasts" izstrādājis jauno pasta nodaļu plānu, kas paredz visā valstī atstāt 116 pasta nodaļas, nodrošinot pakalpojumu visos reģionos un pilsētās, otrdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".