Latvijas zinatnieki mūziķiem palīgā liek mākslīgo intelektu (+VIDEO)

Interesanti fakti
VS.LV 11:32, 11.05.2024 0

Ikdienas darbā produkts dziedātājiem paver nebijušas iespējas pārveidot balsi ne tikai solo izpildījumam, bet arī veidot duetus.

 

Latvijas audio novatori izstrādājuši pasaulē pirmo mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģijās balstīto vokāla pārveidotāju, ko dziedātāji un citi skaņas profesionāļi var darbināt kā spraudni darbstaciju programmās (DAW).

Kamēr vairums nesen klajā nākušo MI rīku draud aizstāt mūziķus, izstrādātais sniedz producentiem un balss māksliniekiem nebijušas iespējas paplašināt savu sniegumu, būtiski ietaupot laiku un resursus. Izmantojot kādu no vairāk nekā 40 pašlaik pieejamajiem balss un instrumentu profiliem iespējams izmainīt savu balss tembru. Notiek darbs pie jaunu profilu izstrādes, tādejādi to skaits nākotnē papildināsies.

Produkts izmanto iepriekš iedziedātu vai ierunātu audio celiņu un spēj izmainīt tā toni. Tas ļauj, piemēram, sieviešu vokālu padarīt par vīru baritonu, tajā pat laikā nezaudējot nianses, kas raksturo ikkatra balss mākslinieka unikālo sniegumu.

"Mēs degam par to, lai mūsu risinājumi būtu draudzīgi ikvienam un padarītu mūzikas radītāju ikdienu vieglāku, tai pat laikā nodrošinot tādu skanējuma kvalitāti, kas der arī Grammy apbalvotu ierakstu veidošanai", - tā par jauno veikumu stāsta zinatnieks Mārtiņš Popelis. Ikdienas darbā produkts dziedātājiem paver nebijušas iespējas pārveidot savu balsi ne tikai solo izpildījumam, bet arī veidot duetus un sadziedāšanās pašam ar sevi citās balsīs. Inovācija spēcina arī reklāmu un audio grāmatu ierunātājus - tie var izmantot dažādas balsis, lai paši ierunātu dažādus varoņus un sniegtu bagātīgākus iespaidus saviem klausītājiem un klientiem.

Papildus balss profiliem, inovācija piedāvā arī balss ierakstu padarīt par instrumentu skaņām. Skaņu dizaineri var iedungot vajadzīgo meldiņu un jaunā programatūra to pārveidos par, piemēram, trompetes spēli, saglabājot skaņas augstumus. Bītboksu iespējams pārveidot par īstām bungām. Tas ļauj viegli veikt radošās skices vai jau ierakstīt intrumentu paraugus tālākam radošajam darbam, būtiski ietaupot laiku un resursus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Saturns šonedēļ būs vislielākais un spožākais

Milzu gāzes planēta būs opozīcijā, un nākamreiz šāda parādība būs novērojama tikai pēc gada.

Interesanti fakti Nīderlandē mācību stundās aizliegts izmantot mobilos tālruņus

Nīderlandē vidusskolās un pamatskolās mācību stundās no pirmdienas aizliegts izmantot mobilos tālruņus.

Interesanti fakti Šajā nedēļas nogalē Bauskā būs vērienīgi svētki (+VIDEO)

Šī gada pastaigu pavadīs sauklis "Cierē un laimē lidojumu ar gaisa balonu!"

Interesanti fakti Norvēģijas princese salaulājusies ar amerikāņu šamani

Norvēģijas karaļpāra vecākā meita Marta Luīze sestdien salaulājusies ar pašpasludināto amerikāņu šamani Dareku Veretu.

Lasiet arī

Sports Snikus kļūst par divkārtēju Parīzes paralimpisko spēļu čempionu

Latvijas parasportists Rihards Snikus ar zirgu "King of the Dance" sestdien Parīzes paralimpisko spēļu paraiejādes sacensībās brīvā stila disciplīnā "Grade I" grupā izcīnīja pirmo vietu.

Veselība Rudens izdzīvošanas padomi no Latvijas psihiatriem (+VIDEO)

Ja nav iespējams vienmēr satikties klātienē, izmantojiet mūsdienu tehnoloģijas.

Ekonomika Latvijas lauksaimnieki aktīvi izmanto mēslojumu, kas jāzina (+VIDEO)

Īpaši jūtīgās teritorijās neizkliedē nekāda veida kūtsmēslus un fermentācijas atliekas.

Kultūra Populārs latviešu ansamblis «‎The Tunes» laidis klajā košu dziesmu (+VIDEO)

Paškontroles būtība ir spēja regulēt savas emocijas, domas un uzvedību, saskaroties ar dažādiem ikdienas kārdinājumiem un impulsiem.