Pētījums: Vairumam vecāku skolas izvēlē bērnam būtiska ir tās atrašanās vieta

Interesanti fakti
VS.LV 14:59, 22.03.2024 0

Izvēloties skolu bērnam, 63% vecāku ir svarīgi, lai tā būtu pēc iespējas tuvāk mājām vai darbavietai, liecina pētījums par vecāku gaidām skolas izvēlē.

 

Mazāk vecāku kā svarīgus nosaukuši citus - skolas kvalitāti raksturojošus - rādītājus. 25% vecāku ir būtiski, lai skolas administrācija un skolotāji būtu profesionāli, bet 24% vecāku - lai skola piedāvātu plašas iespējas, piemēram, ārpusskolas aktivitātes, pagarinātās grupas, interešu izglītības pulciņus.

Labu materiāltehnisko nodrošinājumu, piemēram, telpu stāvoklis, moderno tehnoloģiju izmantošana mācību procesā, kā svarīgu atzīmējuši 23% vecāku. Vismazāk vecāku kā būtisku atzīmējuši drošu fizisko un emocionālo vidi - šādu viedokli pauduši 21% vecāku.

Liela daļa vecāku novērtējuši skolas sabiedrisko dzīvi, piemēram, svinīgo pasākumu vai ekskursiju norisi - aptaujā pozitīvi izteikušies 74% vecāku. Savukārt 72% vecāku kā atbilstošas novērtēja telpas izglītības iestādē.

Nedaudz mazāk - 69% vecāku - pozitīvi vērtē izglītības iestādes prasības pret skolēnu uzvedību un ētiku, kamēr ar prasībām pret skolēnu atzīmēm un sasniegumiem ir apmierināti 64% vecāku. Skolotāju kvalifikāciju atbilstoši līmenim novērtējuši 62% vecāku.

68% vecāku ir apmierināti ar bērnu skaitu klasē. 65% pozitīvi novērtē skolas materiāltehnisko nodrošinājumu, bet 64% - piedāvātās ārpusstundu iespējas.

Turpretim visvairāk skolas kritizētas par nepietiekami veltītu uzmanību caurviju prasmēm - šādu attieksmi pauduši 37% vecāku. Savukārt 35% vecāku uzskata, ka skola nevelta pietiekami daudz laika bērnu talantu izkopšanai.

33% vecāku vērtējumā, izglītības iestādē nav balanss starp akadēmiskajām un praktiskajām zināšanām, bet 32% vecāku uzskata, ka mācību programma ir neatbilstošā līmenī.

28% vecāku pauduši bažas, ka skolā nav droša fiziskā un emocionālā vide. 27% vecāku nav pārliecināti, ka skola viņu atvases pietiekami sagatavo tālākai dzīvei.

Labas atzīmes eksāmenos sagaida vien 10% respondenti. Vecākiem svarīgāk bijis, lai pēc skolas absolvēšanas viņu atvase gribētu mācīties un būtu labi sagatavoti tālākajai izglītības iegūšanai, kā arī spētu patstāvīgi pieņemt lēmumus, kritiski domāt un uzņemties atbildību par sevi un saviem lēmumiem.

Puse respondentu jeb 53% ir pārliecināti, ka skola pietiekami sagatavo bērnus tālākai dzīvei. Tikmēr 27% vecāku nav tik pārliecināti. Skeptiskāk noskaņoti bijuši vīrieši, vecāki Pierīgā un Zemgalē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijā vērojama ziemeļblāzma

Teju visā Latvijā naktī uz sestdienu redzama ziemeļblāzma, novēroja aģentūra LETA.

Interesanti fakti Astoņās diennaktīs brīvprātīgie izglābuši vairāk nekā 1 200 krupju

Lai arī šogad abinieku migrācija uzsākās netipiski agri, Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvalde) kampaņā “Misija-KRUPIS. Izglāb princi!” iesaistījās 149 brīvprātīgie, informēja VS.LV Ilze Reinika, Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā komunikācijas speciāliste.

Interesanti fakti Izsolē valsts obligācijas pārdotas 50 miljonu eiro apmērā

Konkurējošajā izsolē piektdien pārdotas iepriekš starptautiskajos tirgos emitētās valsts obligācijas 50 miljonu eiro apmērā, liecina biržas "Nasdaq Riga" sniegtā informācija.

Interesanti fakti Homoseksuāls Ganas pilsonis tiesas ceļā izcīna patvērumu Latvijā

Administratīvā rajona tiesa aprīļa beigās pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumam uzdevusi valstij sniegt patvērumu Latvijā kādam homoseksuālam Ganas pilsonim, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Lasiet arī

Sabiedrība Skolas krievu valodas vietā varētu piedāvāt apgūt vācu, franču un spāņu valodu

Skolas krievu valodas vietā kā otro svešvalodu varētu piedāvāt apgūt vācu, franču un spāņu valodu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktā aptauja.

Sabiedrība 3045 pedagogi izmantojuši atbalsta pasākumus pārejai uz mācībām latviešu valodā

Atbalsta pasākumus pārejā uz mācībām valsts valodā 2023.gadā izmantojuši 3045 pedagogi, tai skaitā 1216 pirmsskolas pedagogi, liecina Latviešu valodas aģentūras (LVA) apkopotie dati.

Sabiedrība No nākamā mācību gada likvidēs Stalbes pamatskolu Cēsu novadā

No nākamā mācību gada likvidēs Stalbes pamatskolu Cēsu novadā, ceturtdien nolēma pašvaldības deputāti.

Sabiedrība Logina:Katrā skolā jāizveido skaidra sistēma drošas studiju vides nodrošināšanai

Katrā skolā jāizveido skaidru sistēmu, kurā vērsties, piemēram, seksuālas uzmākšanās gadījumos, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica kultūras ministre Agnese Logina (P), runājot par drošas studiju vides nodrošināšanu.