Rīga-Biksti: ar vilcienu var doties uz Kurzemes iekšzemi (+VIDEO)

Interesanti fakti
VS.LV 14:24, 21.08.2023 0

Latvijas brīvvalsts laikā celtā stacija ar savu autentiskumu izraisīja filmu veidotāju interesi.

 

Ceļošana mūsu valstī arvien vairāk tiek saistīta ar lidmašīnām, pie mums ar automašīnām. Un kāpēc gan neatcerēties veco labo vilcienu?

Bikstu stacijai joprojām ir saistība arī ar pasažieru pārvadājumiem. Gan vēsturiski, gan mūsdienās, Rīgas – Liepājas maršruta pasažieru vilcienam šovasar te atkal piestājot katru dienu.

Netālu no stacijas atrodas Bikstu muiža, un tās nosaukuma izcelsmei ar dzelzceļa vēsturi nav nekāda sakara. Toties dzelzceļa vēsturei ir liela saistība ar pašu Bikstu staciju. Kaut vai vēsturiskās stacijas ēkas dēļ, kura ir iekļauta Latvijas kultūras mantojuma pieminekļu sarakstā.

Bikstu stacija atklāta reizē ar Liepājas dzelzceļa līnijas atklāšanu 1927. gada 10. oktobrī. Tagadējā stacijas ēka uzbūvēta 1932. gadā (arhitekts J. Šarlovs, 1875—1940).

Saglabājusies arī vecā dzelzceļnieku dzīvojamā ēka (kazarma), tā atrodas otrā dzelzceļa pusē, tuvāk pārbrauktuvei.

Bikstu stacijā 2014. gadā filmēta režisora Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas hronika" un 2021. gada grupas "Very Cool People" videoklips “Alone in Biksti”.

Biksti (agrāk arī Griezes, Jaunbiksti, Bērzukrogs) ir ciems Dobeles novada Bikstu pagastā, pagasta centrs. Izvietojies Bērzes upes krastos autoceļu A9 un P104 krustojumā 22 km no novada centra Dobeles un 86 km no Rīgas.

1712. gadā Biksti izdalīti kā atsevišķa administratīva vienība. Ciemats ar daudzdzīvokļu mājām izveidojies pēckara gados pie Bērzukroga un Palejas (Bikstu) dzirnavām 4 km no bijušās Bikstu muižas (Bixten) un Bikstu stacijas kā kolhoza «Biksti» ciemats.

Bikstos atrodas pagasta pārvalde, tautas nams, bibliotēka, veikals, viesu nams «Dzirnaviņas». Bikstu ūdensdzirnavas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Atsevišķi arhitektūras pieminekļi ir arī muižas pils (1847. gads, valsts nozīmes, kā celtniecības gadi citos avotos minēti arī 1865.-1866.gg), dzīvojamā māja (vecā kungu dzīvojamā māja celta 17. gadsimtā,[2] vietējas nozīmes piemineklis), klēts (1836. gads, vietējas nozīmes), kalpu māja (19. gadsimta otrā puse, vietējas nozīmes) un parks (19. gadsimta otrā puse, vietējas nozīmes).

Pēc agrārās reformas Bikstu muižu ieguva Līvenu ģimene, kurai 1922. gadā valsts piešķīra nomā bijušo muižas zemi un ēkas, 1927. gadā ģimene to varēja no valsts izpirkt. Bikstu muižas pili Līvenu ģimene nomāja. 1935. nomas līgums tika lauzts. 1938. gadā Līvenu ģimene pārvācās uz viņiem piederošo un kapitāli izremontēto veco muižas pili ""Līviem". 1940. gadā jaunajā Bikstu muižas pilī padomju vara ierīkoja traktoristu skolu. Kopš 1942. gada 12. oktobra pilī atrodas skola, mūsdienās Bikstu pamatskola.


Bikstu muiža.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas zinatnieki mūziķiem palīgā liek mākslīgo intelektu (+VIDEO)

Ikdienas darbā produkts dziedātājiem paver nebijušas iespējas pārveidot balsi ne tikai solo izpildījumam, bet arī veidot duetus.

Interesanti fakti Latvijā vērojama ziemeļblāzma

Teju visā Latvijā naktī uz sestdienu redzama ziemeļblāzma, novēroja aģentūra LETA.

Interesanti fakti Astoņās diennaktīs brīvprātīgie izglābuši vairāk nekā 1 200 krupju

Lai arī šogad abinieku migrācija uzsākās netipiski agri, Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvalde) kampaņā “Misija-KRUPIS. Izglāb princi!” iesaistījās 149 brīvprātīgie, informēja VS.LV Ilze Reinika, Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā komunikācijas speciāliste.

Interesanti fakti Izsolē valsts obligācijas pārdotas 50 miljonu eiro apmērā

Konkurējošajā izsolē piektdien pārdotas iepriekš starptautiskajos tirgos emitētās valsts obligācijas 50 miljonu eiro apmērā, liecina biržas "Nasdaq Riga" sniegtā informācija.

Lasiet arī

Pasaule Iespēju bez maksas apceļot Eiropu ieguvuši 155 Latvijas jaunieši

Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" iniciatīvas "DiscoverEU" 2023.gada otrajā kārtā bezmaksas ceļošanas kartes ieguvuši 155 jaunieši no Latvijas, informē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

Sabiedrība ĀM aicina pirms ceļošanas rūpīgāk izzināt situāciju galamērķa valstī (VIDEO)

Līdz ar ziemas ceļojumu sezonu Ārlietu ministrija (ĀM) aicina Latvijas iedzīvotājus pirms ceļošanas rūpīgāk izzināt situāciju galamērķa valstīs.

Interesanti fakti Latvijas bērni un viņu vecāki vēlas apmeklēt Lapzemi (+VIDEO)

Ziemā tieši Somijas Ziemeļi kļūst par ceļotāju iecienītāko galamērķi.

Kultūra Izzini dzimto zemi garajā nedēļas nogalē: idejas Latvijas apceļošanai (+VIDEO)

Valsts svētki sniedz labu iespēju izpētīt vairākas pilsētas.