Vai Latvijā būs pirmais prezidents-homoseksuālis? LGBT valsts pārstāvju vēsture

11. maijā partiju apvienība "Jaunā vienotība" Valsts prezidenta amatam izvirzīja ilggadējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča kandidatūru.

 

2014. gadā Rinkēvičs kļuva par pirmo latviešu politiķi, kurš publiski paziņojis par savu netradicionālo orentāciju. Viņš šobrīd ir viens no Latvijas valsts prezidenta kandidātiem un iespējams kļūs par Latvijas seju.

Pēc Wikipedia pieejamā saraksta, piecās dažādās valstīs premjerministra pozīcijā atradies homoseksuāls politiķis. Protams, tik cik mēs zinām.

Par pašu pirmo kļuva Jouhanna Sīgurdardoudira, kura 2009. gadā tika iecelta par Islandes premjerministri. Savukārt pirmais atklātais vīriešu LGBT pārstāvis valdības vadītāja pozīcijā bija Elio Di Rupo. 2011. gadā karalis Alberts II viņu iecēla par Beļģijas premjerministru.

Kopš 2013. gada Luksemburgas premjerministra pienākumus pildīja Ksavjē Betels. Viņš ir pirmais homoseksuālis ko pārvēlēja šajā pozīcijā.

2017. gads bija pirmais, kad divās valstīs valdības vadītāju amatus pārņēma LGBT pārstāvji. Leo Varadkaru ievēlēja par Īrijas premjerministru, bet Anu Brnabiču izraudzīja Serbijā. Varadkars ''izkāpa no skapja'' divus gadus agrāk - pirms viendzimuma laulību referenduma. Viņš pameta savu premjerministra posteni 2020. gadā, bet atgriezās divus gadus vēlāk. Savukārt Brnabiča palikusi vēsturē kā kā pirmā homoseksuālā premjerministre, kuras partnere piedzemdēja bērnu.

Jāsaka - lai arī Rinkēvičs būtu pirmais prezidents vēsturē ar netradicionālu orentāciju, viņš nebūtu pats pirmais valsts galva, kurš neslēpj homoseksualitāti.

Sanmarīno 2022. gada oktobrī kā vienu no diviem kapteiņiem - rēģentiem izvēlējās Paolo Rondeli. Viņš kļuva par pirmo un līdz šim vienīgo homoseksuālo valsts līderi. Sanmarīno ir unikāla valdības sistēma, kas vēl arvien seko viduslaikos ieceltajām tradīcijām. Valdība ik pēc sešiem mēnešiem izvēlās divas valsts galvas, kuras praktiski darbojas tāpat kā konsuli Romas impērijas laikā.

Ja paskatāmies dziļāk vēsturē, tad var atrast vēl vairākus interesantus faktus.

18. gadsimta Prūsijas karalis Frīdrihs II Lielais ir zināms kā viens no pašiem izcilākajiem militārajiem līderiem vēsturē. Lai arī Frīdrihs bija precējies ar sievieti un nekad atklāti nepaziņoja savu netradicionālo seksualitāti, vairums vēsturnieku domā, ka viņam bija intīmas viendzimuma attiecības.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Savus noslēpumus Jaunmoku pils atklās sestdien (+VIDEO)

Muiža vēstures avotos pirmoreiz pieminēta 1544. gadā.

Interesanti fakti Līdz jūlija beigām zvejot nēģus ir aizliegts (VIDEO)

Maijs ir upes nēģu (Lampetra fluviatilis) nārsta laiks. Suga ir īpaši aizsargājama un ierobežoti izmantojama, tādēļ līdz pat 31. jūlijam tos ir aizliegts zvejot ikvienā Latvijas upē, informēja VS.LV Ilze Reinika, Dabas aizsardzības pārvaldes
vecākā komunikācijas speciāliste.

Interesanti fakti Ceturtdien nav gaidāmas laikapstākļu izmaiņas

Ceturtdien Latvijā saglabāsies silts laiks un atsevišķās vietās valsts austrumu daļā gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi.

Interesanti fakti Jelgavas dome senā baznīcā atkal ierauga restorānu (VIDEO)

Virtuve ir aprīkota ar darbam nepieciešamajām iekārtām, kas ir lietotas, bet darba kārtībā.

Lasiet arī

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Ekonomika Ekonomists: Latvija ir pazaudējusi vēl divus ekonomikas attīstības gadus

Latvija ir pazaudējusi vēl divus ekonomikas attīstības gadus, teica ekonomists Andris Miglavs.

Sports Latvijas hokejisti pārliecinoši zaudē Zviedrijai (VIDEO)

Latvijas vīriešu hokeja izlase sestdien Ostravā pasaules čempionātā piektajā mačā ar 2:7 (0:2, 2:4, 0:1) zaudēja Zviedrijas valstsvienībai.

Sabiedrība Nākamgad Rīgā notiks Eiropas jauno zinātnieku saiets (+VIDEO)

Katru gadu nemainīgi četri pirmās vietas ieguvēji saņem 7000 eiro lielu naudas balvu.