Britu vēsturnieks sajūsmā par filmu «Dvēseļu putenis» (+VIDEO)

Interesanti fakti
EKSKLUZĪVI! 12:59, 11.05.2023 0

9. maijā Youtube kanāla ''Insider'' tika vērtētas pirmā pasaules kara filmas. Viena no tām bija Latvijā 2019. gadā režisora Dzintara Dreiberga uzņemtā spēlfilma ''Dvēseļu putenis''.

 

''Insider'' katru nedēļu publicē video, kur tiek pieaicināts kādas specialitātes eksperts, kurš/a izvērtē dažādas filmas un to spilgtākās ainas. Šī Youtube kanāla sekotāju skaits pārsniedz astoņus miljonus un tā populārākajam video ir 46 miljoni skatījumu.

Pēdējā ''Insider'' publikācijā redzams britu vēsturnieks Aleksandrs Vatsons, kurš izteicis viedokli par piecām pirmā pasaules kara filmām, kā arī izvērtējis to autentiskumu.

Vatsons ir vēstures profesors Londonas universitātē, pirmā pasaules kara eksperts, kā arī sarakstījis trīs grāmatas par minēto karu.

''Insider'' video viņš noskatījās: ''Kara zirgs'' (''War Horse''), ''Slavas ceļi'' (''Paths of glory''), ''1917'', ''Admiral'' (''Admirālis'') un ''Dvēseļu putenis''. Vatsons nebaidījās izteikt kritiku, un trīs no filmām iedeva vērtējumu zem 5 ballēm no 10. Savukārt vienai viņš piešķīra perfektu vērtējumu - 10 - mūsu pašu ''Dvēseļu putenim''.

Pirmajā ainā, ko Vatsonam izcēla, viņš piefiksējis interesantu detaļu. Ainā vācu karavīri vairākkārt kliedza ''Ņemam ieročus, pirms viņu lielgabals sāka šaut". Vēsturnieks to nosauca par ļoti reālistisku ainu. Vatsons atzīmēja, ka filmā redzami lukturi tika izmantotas arī patiesajās kaujās austrumu frontē. Viņš atminējās Ziemassvētku kaujas, kas notika 1917. gadā, un sacīja, ka tur redzamie kareivji ir latviešu strēlnieki.

Eksperts dalījās ar interesantu faktu: ''Tā bija ļoti purvaina teritorija, tāpēc tajā nebija iespējams veikt ierakumus. Kad 1915. gadā Vācieši to ieņēma, viņi no smiltīm un koka izveidoja garu sienu. To ļoti labi var redzēt arī filmā.''

Nākamajā ainā redzams, kā latviešu strēlnieki šķērso dzeloņstieples. Vēsturnieks izteicās, ka tieši tā arī īstenībā noticis - "kareivji uzmanīgi iestūma spridzekli zem dzeloņstieplēm un tad to aizdedzināja, slēpjoties aiz biezām metāla plāksnēm," komentēja Vatsons.

Viņš arī slavēja nākamo filmas kadru, kurā redzams kā latvieši tērpti ziemas maskēšanas tērpos visi baltā, devās uzbrukumā: ''Šī aina ļoti labi parāda, ka ziema var palīdzēt karā. Purvainas teritorijas ieņemt bija praktiski neiespējami teju visa gada garumā. Vienīgais, kad to varēja mēģināt izdarīt, bija ziemā, kad purvs sasala. Tieši tas arī notika 1917. gada janvārī. Latviešu kareivji beidzot varēja šķērsot purvu un uzbrukt vāciešiem.''

Vēsturnieks novērtēja katru, pat vissīkāko filmas detaļu. Piemēram, kā latvieši izmisīgi dauzīja ledu, lai izveidotu stabilāku ceļu kāpšanai nogāzē. Viņam arī patika tas, kā filmā tika parādīts pieredzējuša kareivja uzmanību par notiekošo. Vienā no ainā redzams kā kareivji sāk krist cits aiz cita. Tajā brīdī galvenais varonis saprot, uz kuru pusi virzās lielgabala tēmeklis un izmantoja izdevību, lai aizmestu granātu.

''Manuprāt šī filma ir fantastiska. Es tai dodu perfektu desmitnieku,'' viņš noslēdza.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Jaunajā Okupācijas muzeja grāmatā - par ģenerāli Boļšteinu un taisnu Lipki

Stāsti par ikdienu Latvijā, izsūtījumā un trimdā un fotogrāfijas no sadzīves padara grāmatas notikumus lasītajam ļoti tuvus.

Interesanti fakti Mainīs makšķerniekiem atļauto paturamo zivju loma apjomu

Valdībā otrdien atbalstīja grozījumus makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumos, mainot atsevišķām zivju sugām atļauto paturamā loma apjomu, informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Interesanti fakti Iedzīvotājus aicina izveidot jaunu biezpiena sieriņu

Piena pārstrādes koncerns "Food Union" aicina iedzīvotājus izveidot jaunu biezpiena sieriņa "Kārums" garšu kampaņā "Svinam KRĀ!".

Interesanti fakti LNB pastāstīs, kāpēc latvieši mīl filozofu Kantu (+VIDEO)

Grāmatu izdošanā vieno apgaismības laikmetu un mūsdienas.

Lasiet arī

Kultūra Latviešu reperim palīgā nāca mākslīgais intelekts

Esiet uzmanīgi, dziesmas satur neķītru valodu.

Sports Latvijas hokejisti zaudē pirmajā no divām pārbaudes spēlēm ar Šveices izlasi

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien Lozannā pārbaudes mačā ar rezultātu 1:5 (0:1, 0:4, 1:0) zaudēja Šveices valstsvienībai.

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Sabiedrība Miris kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

80 gadu vecumā mūžībā devies kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs, 5. un 6.Saeimas deputāts Alfreds Čepānis, informē parlamentā.