FM: tirdzniecības konfidences rādītāju pasliktinājums nav būtisks (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 15:59, 03.07.2024 0

Tomēr augstais cenu līmenis straujās inflācijas dēļ iepriekšējos divos gados neļauj strauji kāpināt patēriņu.

 

Maijā pārtikas mazumtirdzniecības apjoms bija par 0,5% mazāks nekā pērnā gada attiecīgajā mēnesī, turpinot iepriekšējo mēnešu dinamiku. Pārtikas tirdzniecību negatīvi ietekmē augstais pārtikas cenu līmenis, kā arī sarūkošais iedzīvotāju skaits.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos mazumtirdzniecības apjomi auguši par 0,5% pret pērnā gada pirmajiem pieciem mēnešiem, ziņo vietne fm.gov.lv.

To veicināja degvielas tirdzniecības apjomu pieaugums, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu, apģērbu un apavu, kā arī citu preču tirdzniecības pieaugums specializētajos veikalos.

Šā gada jūnijā Eiropas Komisijas apkopotie mazumtirgotāju noskaņojuma indikatori Latvijā pasliktinājās, it īpaši attiecībā uz pasūtījumu novērtējumu, uzņēmējdarbības aktivitāti un darbaspēka pieejamību turpmākajiem trīs mēnešiem. Arī patērētāju aptaujas rezultāti neliecina par pirktspējas uzlabošanos un aktīvāku patēriņu, jo cilvēku novērtējums par tautsaimniecības attīstību turpmākajos mēnešos pasliktinājies. Nedaudz sliktāks patērētāju novērtējums ir fiksēts arī attiecībā uz lielo pirkumu plāniem nākotnē.

Vienlaicīgi jāatzīmē, ka konfidences rādītāju pasliktinājums nav būtisks un vismaz pašlaik neliecina par būtiskām izmaiņām mazumtirdzniecībā. Iedzīvotāju ienākumi turpina palielināties, un 2024. gada pirmajā ceturksnī bija fiksēts straujš neto darba samaksas pieaugums – 10,3% apmērā, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo ceturksni, bet vidējais patēriņa cenu pieaugums attiecīgajā periodā bija vien 0,8%.

Tomēr augstais cenu līmenis straujās inflācijas dēļ iepriekšējos divos gados neļauj strauji kāpināt patēriņu. Iedzīvotāju pirktspēja pakāpeniski uzlabojas un šā gada pirmajā ceturksnī tā nedaudz pārsniedza to pirktspējas līmeni, kāds ir bijis pirms straujā cenu kāpuma. Lai arī darba samaksas kāpums turpmākajos ceturkšņos kļūs nedaudz mazāks, tas kopā ar zemo inflāciju turpinās veicināt iedzīvotāju pirktspēju un privātā patēriņa pieaugumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ārvalstu uzņēmumi interesējas par iespēju licencēt kriptoaktīvu uzņēmumus

Pulcējot vairāk nekā 100 uzņēmumu pārstāvjus no dažādām pasaules valstīm, noslēdzies Latvijas Bankas organizētais vebinārs kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem, kuri izvērtē iespēju Latvijā saņemt MiCA licenci dalībai Eiropas Savienības kopējā tirgū.

Ekonomika Forumā Rīgā tiks runāts par 5G ekonomiku (+VIDEO)

Laikā, kad tehnoloģiju attīstība vairāk līdzinās lēcieniem, nevis vienmērīgam plūdumam, ir jābūt gataviem lēkt pirmajiem.

Ekonomika Biržās naftas cenu kāpums palēninās

Akciju cenas pasaules biržās trešdien mainījās dažādos virzienos, bet naftas cenu pieaugums palēninājās, mazinoties bažām par saspīlējumu Tuvajos Austrumos.

Ekonomika Eksperts: kredītlimits Latvijā ir ar nelielu tendenci samazināties (+VIDEO)

Papildu aktīvas kredītlīnijas un patēriņa kredīti ir vairāk novērojami personām ar sliktu kredītreitingu.

Lasiet arī

Ekonomika Notiek diskusija par daudzstāvu tirdzniecības centru Daugavpilī (+VIDEО)

Rakstiskus priekšlikumus iespējams iesniegt līdz 29. jūlijam.

Ekonomika Rīt Liepājas Tirgoņu iela kļūs par mazā biznesa oāzi (+VIDEO)

Sestdien skanēs mūzika, smaržos kafejnīcā tikko ceptie kruasāni un ciabatas maize.

Sabiedrība Tirdzniecības centriem Rīgā būs mainīts darba laiks

Rīgā lielāko tirdzniecības centru darba laiks šodien, Līgo dienā, būs mainīts, bet Jāņos pirmdien, 24.jūnijā, vairums tirdzniecības centru veikalu būs slēgti.

Sabiedrība Svētku laikā tirdzniecības centriem Rīgā būs mainīts darba laiks

Rīgā lielāko tirdzniecības centru darba laiks Līgo dienā, svētdien, 23.jūnijā, būs mainīts, bet Jāņos pirmdien, 24.jūnijā, vairums tirdzniecības centru veikalu būs slēgti.