Latvijas iedzīvotāji jūtas finansiāli nedroši par savām vecumdienām

Ekonomika
LETA 14:12, 19.06.2024 0

Gana liela daļa Latvijas iedzīvotāju nav pārliecināti par savu finansiālo stabilitāti pensijas vecumā - tikai katrs piektais nešaubās par savu finansiālo labklājību vecumdienās, bet vairāk nekā 40% aptaujāto jūtas nedroši, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

 

Aptaujā noskaidrots, ka Latvijā 20% jeb katrs piektais cilvēks var droši apgalvot, ka nesatraucas par savu finansiālo labklājību, sasniedzot pensionēšanās vecumu. Tikmēr kaimiņvalstu iedzīvotāji ir nedaudz optimistiskāki - Lietuvā par savām vecumdienām droši jūtas 25% aptaujāto, savukārt Igaunijā - 28%.

Aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vidū īpaši izteiktas ir šaubas un neskaidrība par savām vecumdienām - vairāk nekā trešdaļa jeb 38% aptaujāto apgalvo, ka ir tikai nedaudz pārliecināti par savu finansiālo labklājību, sasniedzot pensiju. "Luminor Bank" skaidro, ka šādu šaubu cēloņi var būt dažādi, piemēram, dzīvošana no "algas līdz algai", kā rezultātā netiek veidoti iekrājumi, vai informācijas trūkums par veidiem, kā veidot ilgtermiņa uzkrājumus.

Latvijā 15% no aptaujātajiem iedzīvotājiem norāda, ka jūtas ļoti nedroši par savu finansiālo labklājību, sasniedzot pensionēšanās vecumu. Latvijas kaimiņvalstīs šis īpatsvars ir salīdzinoši mazāks - 11% Lietuvā un 10% Igaunijā.

Par finansiālo labklājību vecumdienās Latvijas iedzīvotāju vidū vismazāk uztraucas jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Banka: kreditēšanā jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas

Latvijā kreditēšanā ir jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Ekonomika Rinkēvičs ANO uzsver Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta attīstības jomā

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ANO uzsvēris Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta un komunikāciju tehnoloģiju attīstības jomā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika FinCEN paziņo par sankciju pret ABLV Bank atcelšanu

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") ceturtdien paziņojis par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu, portāla VS.LV informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Lasiet arī

Sabiedrība Savāc 10 000 parakstu par pensiju aplikšanas ar IIN atcelšanu

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par pensiju aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) atcelšanu.

Sabiedrība LM iesniegusi apspriešanai grozījumus par ikmēneša piemaksu pie pensijas

Labklājības ministrija (LM) iesniegusi publiskai apspriešanai grozījumus Ministru kabineta noteikumos par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas.

Sabiedrība Latvija varētu virzīties uz bāzes pensijas noteikšanu visiem pensionāriem

Ņemot vērā kopumā zemos pensiju apmērus un to prognozēto vēl zemāku atvietojuma līmeni nākotnē, nepieciešams virzīties uz "bāzes pensijas" noteikšanu visiem vecuma pensijas saņēmējiem - līdzīgi, kā tas jau ir gan Igaunijā, gan Lietuvā, tikšanās laikā atzinuši Latvijas Pensionāru federācijas pārstāvji, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Sabiedrība Pensionāru federācija atbalsta visa pensijas apmēra indeksāciju

Latvijas Pensionāru federācija atbalsta ieceri indeksēt visu pensijas apmēru, ievērojot inflāciju un algu indeksu valstī, aģentūrai LETA sacīja federācijas priekšsēdētājas vietniece Vija Brikmane.