Stacija Grobiņos nodrošinās energosistēmas atdalīšanu no Krievijas (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 11:41, 20.05.2024 1

Katras sinhronā kompensatora jauda būs 100 megavoltampēri.

 

Šā gada 22.maijā Grobiņas sinhronā kompensatora stacijā nogādās pirmo lieljaudas sinhrono mašīnu.

Lai nodrošinātu stabilas frekvences uzturēšanai nepieciešamo inerci energosistēmā, kā arī īsslēguma jaudu relejaizsardzību darbībai un saules, vēja elektrostaciju drošai pieslēgšanai, Latvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā uzstādīs sinhronos kompensatorus – trīs katrā valstī.

Sinhrono kompensatoru staciju izbūve ir daļa no pārvades sistēmas infrastruktūras pastiprināšanas, kas nepieciešams Baltijā vērienīgākā energoneatkarības projekta – sinhronizācija ar kontinentālo Eiropu – īstenošanai.

Latvijā “Augstsprieguma tīkls” sadarbībā ar pilnsabiedrību “EM&SE Syncons”, ko veido Vācijas “Siemens Energy” un Latvijas SIA “Enersense”, izbūvēs un pieslēgs elektroenerģijas pārvades tīklam sinhrono kompensatoru stacijas – Grobiņā, Ventspilī un Līksnā.

Katras sinhronā kompensatora stacijas jauda būs 100 megavoltampēri (MVA), un kopējās investīcijas būs 114 miljoni eiro. Sinhrono kompensatoru staciju izbūve 75% apmērā tiek līdzfinansēta no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta.

Pirmā iekārta – kompensators, tā spara rats un komplektējošās daļas, kas kopumā pārsniedz 390 tonnas, ir sasniegusi Latviju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Sabiedrība Elektroapgāde Rīgā traucēta apmēram 2100 «Sadales tīkla» klientiem

Elektroapgāde ceturtdienas rītā Mežciema apkaimē, Rīgā, traucēta apmēram 2100 elektroenerģijas sadales tīkla operatora AS "Sadales tīkls" klientiem, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

Ekonomika Latvija ir gatava atslēgties no Krievijas kontrolētā BRELL loka 2025.gada sākumā

Līdz 2025.gada sākumam Latvija būs gatava atslēgties no Krievijas kontrolētā BRELL loka, ir pārliecināts klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Sabiedrība Elektroapgāde traucēta ap 11 000 Sadales tīkla klientu visā valsts teritorijā

Elektroapgāde šodien līdz plkst.14 traucēta apmēram 11 000 elektroenerģijas sadales tīkla operatora AS "Sadales tīkls" klientiem visā Latvijas teritorijā, informēja "Sadales tīkla" pārstāvis Marks Skujiņš.

Sabiedrība Visā Latvijā sestdien vietām traucēta elektroapgāde

Spēcīgā vēja dēļ visā Latvijā vietām traucēta elektroapgāde, liecina AS "Sadales tīkla" atslēgumu karte.