Latvijas jaunuzņēmumos darbinieki nopelna vidēji 2500 EUR mēnesī (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 17:51, 17.04.2024 0

Jaunā atbalsta programma sniegs iespēu piesaistīt augsti kvalificētus darbiniekus.

 

Aprīlī sāksies pieteikumu pieņemšana Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētajā atbalsta programmā jaunuzņēmumiem, kas augsti kvalificētu darbinieku piesaistei ļaus saņemt atbalstu līdz 200 tūkstošiem eiro. Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 2,6 miljoni eiro.

Jaunā atbalsta programma sniegs iespēju jaunuzņēmumiem piesaistīt augsti kvalificētus darbiniekus konkrētu pētniecisku aktivitāšu veikšanai, tehnoloģisku problēmu risināšanai, kā arī jaunu vai būtiski uzlabotu produktu vai tehnoloģiju izstrādei viedās specializācijas jomās.

“Jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībai ir nozīmīga loma valsts ekonomikas izaugsmes veicināšanā, kas būtiski sekmē inovāciju radīšanu, augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu izstrādi un investīciju piesaisti,” uzsver LIAA direktora pienākumu izpildītāja Iveta Strupkāja.

Iepriekšējā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā, kas noslēdzās 2023. gada 31. oktobrī, LIAA atbalstu saņēma 37 jaunuzņēmumi vairāk nekā 2,6 miljonu eiro apmērā, kas ļāvis piesaistīt 160 augsti kvalificētus darba ņēmējus, visvairāk informācijas tehnoloģiju jomā

Atbalstu līdz 45% no attiecināmajām izmaksām var saņemt darbībām viedās specializācijas jomās, kas ietver:

-biomedicīnu, medicīnas tehnoloģijas, farmāciju;

-informācijas un komunikāciju tehnoloģijas;

-fotoniku, viedos materiālus, tehnoloģijas un inženiersistēmas;

-zināšanu ietilpīgo bioekonomiku;

-viedo enerģētiku un mobilitāti.

Pieteikumus varēs iesniegts platformā biznesa attīstībai business.gov.lv. Jaunuzņēmums ir kapitālsabiedrība ar augstas izaugsmes potenciālu, kuras pamatdarbība ir saistīta ar mērogojamu biznesa modeļa ieviešanu un inovatīvu produktu izstrādi, ražošanu vai attīstību. 2022. gadā sagatavotās Jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstības stratēģijas 2022.–2025. gadam mērķis ir veicināt jaunuzņēmumu nozares ekonomisko attīstību, ārvalstu investīciju piesaisti jaunuzņēmumiem, kā arī spēcīgu un vienotu ekosistēmas attīstību.

Latvijā šobrīd darbojas vairāk nekā 600 jaunuzņēmumu, visvairāk medicīnas, finanšu un informācijas tehnoloģiju jomā. Pēdējo 10 gadu laikā Latvijas jaunuzņēmumi investīcijās ir piesaistījuši 620 miljonu eiro, liecina Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas “Startin.LV” dati. Asociācijas veidotajā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas pārskatā minēts, ka jaunuzņēmumos nodarbināti 3677 darbinieki, un viņu vidējā alga ir 2500 eiro. Tāpat iezīmējas tendence, ka jaunuzņēmumiem grūtākā ir tieši pirmā piecgade, tāpēc valsts atbalsts un piesaistītās investīcijas ir īpaši nozīmīgas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Jelgavā tīršķirnes govis audzē dabiskās pļavās (+VIDEO)

13 hektāru lielās ganības atrodas pie Iecavas un Lielupes satekas.

Ekonomika Asociācija: Pērn augusi Latvijas iedzīvotāju spēja aizņemties

Vidējās darba algas pieaugums pērn ir veicinājis Latvijas iedzīvotāju spēju aizņemties, tomēr augstās bāzes likmes un pieaugošie tēriņi daudziem likuši būt piesardzīgiem, informēja Finanšu nozares asociācijas pārstāvji, atsaucoties uz 2024.gada kreditēšanas indeksa datiem.

Ekonomika Latvijā ražotie elektriskie skrejriteņi ir pieprasīti dažādās nozarēs (+VIDEO)

“Praktiski katru nedēļu mēs sastopamies ar interesi vai kādu jaunu pielietojuma veidu".

Ekonomika Kāda ir vidējā kredīta summa jaunajam mājoklim?

Kopumā 2024.gada kreditēšanas indekss ir audzis par 5 procentpunktiem, kas ir mazāka izaugsme nekā pērn, taču vērojama pozitīva tendence - bankas spēj kreditēt un vēlas to darīt.

Lasiet arī