44 procenti svaigpiena izvesti no Latvijas, atzīst ZM (VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 18:47, 28.07.2023 0

Kaimiņvalsts interesējas par mūsu zemnieku izejvielām, lai vēlāk tās pārstrādātu un pārdotu mūsu patērētājiem par augstāku cenu.

 

Pārtikas cenu kāpums Latvijā neapstājas. Piena produkti ir viena no preču grupām, kas veido iedzīvotāju ikdienas pieprasījumu.

Latvijas zemkopības ministrs Didzis Šmits atbildēja uz VS.LV jautājumu par to, ko darīt, lai Latvijas piens paliktu valstī, nevis to neuzpirktu kaimiņi.

"Daļēji var piekrist, ka uz Lietuvu izvestais svaigpiens atgriežas Latvijā gatavu produktu veidā", - stasta D.Šmits.

"Jo piena produktu imports no Lietuvas šī gada 4 mēnešos bija 44% no Latvijas piena produktu eksporta apjoma uz Lietuvu. 2022. un 2021.gadā Lietuvas piena produktu imports bija attiecīgi 27 un 31%, ja salīdzina ar eksportu uz Lietuvu.

Attiecībā uz svaigpiena izvešanu pārstrādei ārpus Latvijas jāatzīmē, ka tā jau ilgus gadus ir raksturīga iezīme Latvijas piena nozarei. Lielākoties svaigpiens tiek izvests uz Lietuvu, taču pēdējos gados pieaug arī eksports uz Igauniju".

"Jāatzīmē arī, - pauž ministrs, -ka ar atsevišķiem izņēmumiem, no Latvijas izvestā svaigpiena apjoms katru gadu palielinās - piemēram, pēdējo 5 gadu laikā no Latvijas izvestā svaigpiena apjoms ir palielinājies par 20%. Ja 2018. gadā pārstrādei ārpus Latvijas tika izvestas 295,1 tūkst. t (38% no visa no Latvijas piena ražotājiem iepirktā svaigpiena), tad 2022. gadā tās bija 353,8 tūkst. tonnas jeb 44% no visa iepirktā svaigpiena.

Svaigpiena izvešanu pārstrādei ārpus Latvijas veicina pamatā tas, ka piena ražošanas pašnodrošinājuma līmenis Latvijā ir 133%, līdz ar to galvenais nozares izaugsmes potenciāls ir eksporta apjoma kāpināšana. Vienlaikus – Latvijas uzņēmumi strādā Eiropas Savienības brīvajā tirgū, kas atļauj brīvu preču plūsmu starp dalībvalstīm un palielina konkurenci plašākā mērogā, tostarp, Baltijas reģionā".

Krišs Ziverts

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Ekonomika Latvija un ASV apliecina gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos

Latvija un ASV apliecinājušas gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī