Unikālās būvniecības tehnoloģijas no Jelgavas novada gūst eksportu panākumus

Ekonomika
VS.LV 07:29, 10.07.2023 0

Šeit ražo līdz 32 metrus garas liektas un taisnas līmētā koka sijas un citas konstrukcijas pēc būvniecības kompāniju pasūtījuma būvēm visā pasaulē.

 

Neskatoties uz krīzi Latvijas valdībā, "vieda reindustrializācija" notiek no apstrādes rūpniecības nozares dalībnieku puses, un ir vērts pievērst uzmanību nesenajam notikumam, kas notika Latvijas nomalē - Zemgalē.

Ar laika kapsulas iemūrēšanu rūpnīcas trešā korpusa pamatos koka būvkonstrukciju ražošanas uzņēmums no Cenu pagasta “ZAZA TIMBER Production” iezīmē ražošanas kāpinājumu. Topošā korpusa izmaksas plānotas ap 2,5 miljoniem eiro, turklāt 45% no tām līdzfinansēs Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Uzņēmuma izaugsme bijusi pakāpeniska, bet ne bez klupieniem, taču to kompensēja apņēmība un ticība savai lietai, kapsulas iemūrēšanas pasākumā sacīja firmas valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns. Jaunā korpusa būvi plānots pabeigt līdz šī gada beigām.

Kompanijas vadība atzīst, ka tagadējos divos korpusos uzņēmumam ir kļuvis šauri, jo ir palielinājies ražošanas apjoms. Turklāt jaunajā korpusā paredzēts attīstīt izgatavoto koka konstrukciju pēcapstrādi – veikt virsmas apstrādi, krāsošanu un citus darbus.

Tas tādēļ, ka koks būvniecībā arvien biežāk pilda divas funkcijas – tas ir gan nesošais ūvelements, gan kalpo kā interjera elements, uz kuru tiek attiecinātas augstākas vizuālās kvalitātes prasības.

Lielākā daļa produkcijas tiek eksportēta uz Dāniju, Norvēģiju, Zviedriju, Islandi, Lietuvu, ASV, Dienvidkoreju, Vāciju, Nīderlandi, Spāniju. Jelgavnieku produkcija tiek izmantota tiltu, publisku un dzīvojamo ēku būvniecībā un pat elektrouzlādes stacijās. Ražošanas paplašināšana sola jaunas darba vietas Zemgales reģionā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Ekonomika Par «Altum» līdzekļiem Jelgavā tiek realizēta mājokļu būvniecība (+VIDEO)

Pretendējot uz divistabu dzīvokli, kopējie bruto ienākumi nedrīkst pārsniegt 2437 eiro.

Sabiedrība Vairāk nekā 70% Jelgavas pašvaldības darbinieku ir sievietes

No visiem Jelgavas pašvaldībā pagājušajā gadā nodarbinātajiem aptuveni 71% bija sievietes, liecina Jelgavas pašvaldības publiskais pārskats par 2023.gadu.

Sabiedrība Jelgavas novada dome turpinās darbu bez priekšsēdētāja

Pagaidām Jelgavas novada dome turpinās darbu bez priekšsēdētāja, jo arī balsošanas otrajā kārtā trešdien domes priekšsēdētāju ievēlēt neizdevās.

Sabiedrība Rīgā strādā ap 35% jelgavnieku

Rīgā darbu ir atraduši aptuveni 35% strādājošo jelgavnieku, liecina Jelgavas pašvaldības publiskais pārskats par 2023.gadu.