LTA: Grozījumi likumā izraisīs pārtikas preču cenu kāpumu par aptuveni 5%

Ekonomika
VS.LV 19:55, 17.04.2023 0

Grozījumi Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā (NTPAL) izraisīs pārtikas preču cenu kāpumu par aptuveni 5%, un klāsta samazināšanos par 35%, tai skaitā vietējās izcelsmes ražotājiem par 65%, teikts Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) nosūtītajā vēstulē Saeimai, Ekonomikas ministrijai, Zemkopības ministrijai un Konkurences padomei.

 

LTA norāda, ka nepiekrīt iesniegtajiem grozījumiem Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā, kurā paredzēts samazināt apmaksas dienas ātrbojīgām precēm no 30 dienām uz piecām dienām un pārtikas precēm, kas nav ātrbojīgas, no 30 dienām uz 60 dienām.

"Pārtikas preču tirdzniecība arī ir uzņēmējdarbība un tas radītu finansiāli nelabvēlīgu vidi pārtikas preču tirdzniecības vietās, jo preču realizācija ir garāka par grozījumos paredzēto apmaksas dienu skaitu un dokumentu aprite vien var pārsniegt 10-15 diena," uzsvērts vēstulē.

Asociācija norāda, ka līdztekus pārtikas cenu kāpumam un sortimenta samazinājumam likumprojekts izjauc līdzsvaru starp tirgus dalībniekiem un jau tā cietušo nozari nostāda nenovēršamu pārmaiņu priekšā.

Nosūtītajā vēstulē arī skaidrots, ka likumprojekts "nogalina" mazos tirgotājus, kuriem pie šī brīža absolūtā preču pārdošanas krituma par vairāk nekā 10% un papildus izmaksām jāpalielina apgrozāmie līdzekļi par vismaz 20% pie bankas kredīta likmes 15%, un šaubām, vai bankas dos papildus kredītus mazajiem uzņēmumiem. "Tātad likumprojekts paredz "iztīrīt" Latviju no mazajiem pārtikas tirgotājiem," norādīts dokumentā.

Asociācija norāda, ka likumprojekts negatīvi ietekmēs arī mazos ražotājus, kuru produkcijas derīguma termiņš ir līdz 30 dienām, jo tirgotāji masveidā pāries uz produktiem ar garāku derīguma termiņu, kas tiek importēti. Tāpat asociācijas rīcībā esošā informācija liecina, ka citu ES valstu ražotāji neplāno saīsināt norēķinu termiņus.

Vēstulē arī pausts, ka LTA ieskatā likumprojekta pieņemšana vēl vairāk kāpinās banku peļņu, ienesot papildus ieņēmumus par pārskaitījumiem aptuveni 130 000 eiro mēnesī.

Saskaņā ar Saeimas tīmekļvietnē publiskoto informāciju, grozījumi NTPAL ir nodoti izskatīšanai pirmajam lasījumam Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, kura tos izskatīs 19.aprīlī plkst.10.

Grozījumi paredz izmaiņas NTPAL 5.panta ceturtajā daļā, nosakot, ka pircējam, sadarbojoties ar lauksaimniecības un pārtikas preču piegādātāj, ir aizliegts piemērot netaisnīgus un nepamatoti garus termiņus norēķiniem par piegādātajām lauksaimniecības un pārtikas precēm: ātrbojīgām precēm - ilgākus par piecām dienām pēc to piegādes, bet precēm, kas nav ātrbojīgas, - ilgākus par 30 dienām pēc to piegādes.

Patlaban likumā ātrbojīgo preču norēķinu termiņš noteikts līdz 30 dienām, kamēr pārējām - līdz 60 dienām pēc to piegādes.

Grozījumu autori pamato, ka likums vajadzīgs, jo pēdējo trīs gadu ekonomiskie satricinājumi - pandēmija, inflācija un energoresursu kāpums - ir būtiski ietekmējis Latvijas tautsaimniecību, tostarp Latvijas pārtikas preču ražotāju spēju finansēt apgrozāmos līdzekļus, un grozījumu mērķis ir atbalstīt uzņēmējdarbības izaugsmi Latvijā.

Autori uzsver, ka likuma grozījumiem ir pozitīva ietekme uz lauksaimniecības preču ražošanu un tautsaimniecības attīstību. Likuma grozījumi atbalsta pārtikas un lauksaimniecības preču ražotājus un ļauj saglabāt konkurētspēju, teikts komisijai iesniegtajā dokumentā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.