Vai veikalus jāsoda par apmeklētājiem bez sejas maskām? Lūk, EM viedoklis!

Ekonomika
LETA 14:25, 24.10.2020 1

Ekonomikas ministrija (EM) neatbalsta komersantu sodīšanu par apmeklētājiem bez sejas aizsargmaskām, atzina ministrijā.

 

EM pārstāvji ir vairākkārt tikušies ar tirdzniecības nozares uzņēmējiem, kas apliecinājuši savu ieguldījumu pircēju informēšanā un izglītošanā, lai sekmētu gan sejas aizsargmasku lietošanu, gan citu sniegto rekomendāciju ievērošanu, nodrošinot pēc iespējas drošāku iepirkšanos ikvienam no mums.

"Tirdzniecības nozare kopumā apliecinājusi, ka rīkojas sociāli atbildīgi pret saviem klientiem, darbiniekiem un sabiedrību kopumā," uzsvēra ministrijā.

Kopš prasības par obligāto aizsargmasku lietošanas ieviešanas tirgotāji ir izvietojuši informatīvos paziņojumus, kā arī izveidojuši atgādinājumus video rullīšos tirdzniecības vietu apmeklētājiem par masku lietošanu. EM arī norādīja, ka kā papildu informācijas kanāli tiek izmantoti sociālo mediji, lai informācija sasniegtu potenciālo apmeklētāju vēl pirms došanās uz veikalu.

Savukārt tirdzniecības centru apsardzes darbinieki ir instruēti atgādināt apmeklētājiem, ka ir jālieto sejas aizsegi, kā arī personāls informē par iespējām klientiem masku iegādāties, turklāt lielākie tirdzniecības centri bez maksas piedāvā apmeklētājiem higiēniskās sejas maskas.

"Tirdzniecības nozares konsultatīvās padomes sēdes laikā tirdzniecības nozares uzņēmēji pauda atbalstu valdības noteiktajiem ierobežojumiem slimības izplatības samazināšanai, vienlaikus uzsverot, ka visiem un katram personīgi jābūt atbildīgam par to ievērošanu savas un sabiedrības kopējās veselības vārdā. Tomēr gadījumos, ja par spīti tirgotāju centieniem, pircēji atsakās ievērot noteikumus, padome vienojās, ka šādās situācijā nebūtu pareizi nosodīt komersantus par tirdzniecības vietu apmeklētāju neizdarību, aizmāršību vai ļaunprātību, neievērojot tiem noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības," informēja EM.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) norādīja, ka sejas aizsargmasku lietošana tirdzniecības telpās, tāpat kā citu valdības noteikto Covid-19 infekcijas izplatību ierobežojošo pasākumu ievērošana, ir katra Latvijas iedzīvotāja personīga atbildība - pret sevi, saviem tuvākajiem, pret līdzcilvēkiem visapkārt, pret sabiedrību un valsti kopumā.

"Šodien ir pienācis brīdis, kad tikai no mūsu katra rīcības ir un būs atkarīgs tas, cik ātri un ar cik lieliem zaudējumiem mums izdosies apturēt Covid-19 izplatīšanos. Jo ātrāk mazināsim slimības izplatīšanos, jo mazāk cietīs mūsu ekonomika, un līdz ar to ikviena labklājība," uzsvēra Vitenbergs.

EM aicina Latvijas iedzīvotājus ar vislielāko atbildību izturēties un ievērot valdības noteiktos piesardzības pasākumus, un jo īpaši pienākumu tirdzniecības telpās vienmēr lietot sejas aizsargmaskas

Ministrijā skaidroja, ka tirgotājiem savu darbinieku aizsardzības nolūkos ir tiesības neapkalpot pircējus bez aizsargmaskām, taču tirgotāji nav un nevar būt atbildīgi par pircēju rīcību.

"Līdz ar to EM iebilst pret šādas atbildības uzlikšanu tirgotājiem, kas būs jauns slogs, izmaksas un rūpes uzņēmējiem papildu jau esošajiem pienākumiem. Ministrija un tirgotāji aicina valdību lemt par saprātīgu un taisnīgu atbildību sadalījumu par valstī noteikto epidemioloģiskās drošības prasību, t.sk. sejas aizsargmasku lietošanas, starp iedzīvotājiem un uzņēmējiem," pauda EM.

Jau ziņots, ka tirgotājam nav tiesību kontrolēt sejas masku lietošanu no juridiskā viedokļa, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš atzīmēja, ka ir fiziski neiespējami 40 000 tirdzniecības objektos valstī noalgot apsargus, kas stāv pie ieejas, pie labierīcībām, lai kontrolētu gan divu metru distances ievērošanu, gan sejas maksu valkāšanu. Tirgotājiem arī neesot skaidrs, uz kāda dokumenta pamata apsargiem jānosaka apmeklētāju vecums vai slimības diagnoze, kas viņus atbrīvo no obligātas masku nēsāšanas.

Danusēvičs norādīja, ka asociācijas vārdā aicina pircējus sejas maskas veikalos lietot. "Taču tai pat laikā saprotam to sabiedrības daļu, kas kādu pamatotu iemeslu dēļ sejas maskas izvēlas nelietot, taču strikti ievēro divu metru distanci," uzsvēra Danusēvičs.

Jau ziņots, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija piektdien atbalstīja virzīšanai izskatīšanai pirmajā lasījumā grozījumus Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā, kas paredz ieviest naudas sodu par mutes un deguna aizsegu nelietošanu sabiedriskās vietās, kur to lietošanu prasa normatīvie akti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Kriminālziņas VID aptur PVN izkrāpēju grupējuma darbību - uzlikti aresti 58 automobiļiem

Veicot virkni operatīvo un izmeklēšanas darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2022.gada sākuma līdz 2023.gada beigām izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.