• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vēlas lielāku iedzīvotāju un tirgotāju iesaiste tekstila šķirošanā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:21, 07.11.2022


Nepieciešama lielāka iedzīvotāju un tirgotāju iesaiste tekstila šķirošanā, lai nodrošinātu nepieciešamo tekstila atkritumu apjomu un domātu par pārstrādes iespējām, šādu pozīciju aģentūrai LETA pauda Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents Guntis Strazds.



Kā norāda Strazds, tekstila ražotāji nav vienīgie, kas rada tekstila atkritumus, tāpēc nebūtu godīgi uzkraut visu atbildību tikai uz ražotāju pleciem.

Viņš atgādināja, ka Eiropas Savienībā (ES) tekstila šķirošana dalībvalstīs būs obligāta no 2025.gada, savukārt Latvijā - jau no 2023.gada. "Skaidrs, ka valstij būs jāpieņem konkrēts scenārijs plāna īstenošanai, un šobrīd reālākais varētu būt ražotāju atbildības sistēmas (RAS) ieviešana, kā tas ir iepakojumam un citiem atkritumu veidiem," lēsa Strazds.

Viņš atzīmēja, ka lielie uzņēmumi tekstilatkritumus šķiro jau sen, un daudziem no tiem ir "OEKO-TEX® Standard 100", "Global Organic Textile Standard (GOTS)", "AQAP 2110","Bluesign" vai "Nordic EcoLabel" sertifikāti, kas apliecina, ka materiālu ceļš no rūpnīcas līdz galaproduktam tiek rūpīgi uzraudzīts.

Vienlaikus Strazds aicināja pirms RAS ieviešanas vēlreiz pārdomāt to, ka galvenā problēma nav atkritumu šķirošana tekstiluzņēmumos, bet gan importēto gatavo un lietoto apģērbu un daļēji arī lupatu utilizācija, kā arī pārstrādei nepietiekams tekstila atkritumu apjoms.

Kā norādīja Strazds, "rūpniecisko atkritumu šķirošana neko neatrisinās, toties ir ļoti svarīgi, lai tekstilatkritumus šķirotu iedzīvotāji, galveno uzmanību pievēršot atkārtoti lietojamu apģērbu nošķirošanai no lupatām, jo atkārtoti lietojamu apģērbu var eksportēt, samazinot atkritumu daudzumu Latvijā".

Ja Latvijas iedzīvotāji piedalītos tekstila šķirošanā un palīdzētu nodrošināt tekstila apjomu, Strazda skatījumā, varbūt varētu rast risinājumus rentablai tekstila atkritumu pārstrādei.

Pēc Strazda paustā, ja mājās izveidotu ideālu šķirošanas infrastruktūru - atsevišķus konteinerus vilnai, kokvilnai, sintētikai, ķīmiskajai šķiedrai jeb celulozei un lupatām, ar kurām neko vairs nevar iesākt - tas būtu reāls risinājums, kas ļautu laist importētos tekstilizstrādājumus otrreizējā pārstrādē. "Tad arī apjoms varētu būt pietiekams, lai pārstrādes iespējas attīstītu tepat - Latvijā," minēja Strazds.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība LVC: Būvdarbi notiek 21 valsts ceļu posmā

Valsts autoceļu tīklā būvdarbi sākušies 21 posmā, no tiem deviņi ir uz reģionālajiem autoceļiem, trīs - uz vietējiem, kā arī darbi notiek uz septiņiem tiltiem, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Rēzeknē izveidota jauna dienesta suņu infrastruktūra (+VIDEO)

VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas dienests tika izveidots 2004.gadā, un šobrīd tur strādā 44 četrkājainie strādnieki.

Sabiedrība Nākamnedēļ kāps ūdens līmenis Daugavā

Spēcīgu nokrišņu dēļ nākamnedēļ gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavā, liecina laika prognozes.

Sabiedrība Gaisa temperatūra piektdien nepārsniegs +8 grādus

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies vien līdz +2..+8 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Ekonomika Aptauja: Latvijas uzņēmēji ir apņēmušies atkritumu apsaimniekošanā (+VIDEO)

Ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, pauž eksperts.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju

Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju, liecina vides apsaimniekošanas kompānijas SIA "ZAAO" un "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Sabiedrība No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā

No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā, ziņo pašvaldība.

Sabiedrība Siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu

Atkritumu apsaimniekotājs "CleanR" siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu, pauda uzņēmuma sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.