• Nameda,
  • Ritvaldis,
  • Visvaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperti kritizē lēno veselības aprūpes inovāciju ceļu pie pacientiem Latvijā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:35, 06.11.2022


Veselības aprūpes inovāciju ceļš pie pacientiem Latvijā joprojām ir pārāk lēns un novilcināts, cilvēki zaudē veselību un dzīvību arī tajos gadījumos, kad to būtu iespējams novērst. Šī iemesla dēļ veselības nozares eksperti mudina meklēt risinājumus, lai Latvijā veselības aprūpe tiktu atzīta par valsts ilgtermiņa prioritāti.


Foto: LETA

Investīcijām veselības aprūpē ir būtiska ietekme uz nodarbinātību, valsts ekonomisko labklājību un izaugsmi, - jo vairāk valsts tajā investē, jo garāks paredzamais mūža ilgums un mazāk priekšlaicīgi zaudēto mūža gadu. Kā minēja "WiFOR" institūta Starptautiskās sociālās politikas departamenta vadītāja Sandra Cimmermane - jo attīstītāka valsts, jo lielāku daļu no tās iekšzemes kopprodukta veido veselības ekonomika, piemēram, Vācijā tie ir 12,1%.

Arī "WiFOR" vadošā pētniece Karla Hernandesa-Villafuerte uzsvēra, ka stratēģiskas investīcijas veselības aprūpē ir tālredzīgs ieguldījums nākotnē, jo, palielinot bruto pievienoto vērtību un audzējot nodarbinātības līmeni, kāpina ekonomisko produktivitāti.

Piemēram, Vācija veselības aprūpei 2020.gadā atvēlēja 12,5% no IKP, Eiropas Savienības valstis, saskaņā ar "Eurostat" datiem, vidēji 8%, kamēr Latvija - vien 4,8%. Pērn, pandēmijas laikā, šis rādītājs Latvijā pieauga līdz 5,48%, tik un tā ievērojami atpaliekot no ES vidējā.

Latvijas Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA) valsts priekšsēdētāja Liene Siliņa norādīja, ka svarīgi valstiskā līmenī mainīt domāšanu un vērtēt veselības aprūpes investīciju lomu plašākā makroekonomikas kontekstā, piemēram, attiecībā uz darbaspēka pieejamību un kvalitāti. Viņa atzina, ka ārstniecība, tai skaitā, inovatīvu tehnoloģiju izmantojums, prasa investīcijas, taču, ja to nav, valsts budžets ne tikai nesaņem plānotos ieņēmumus, piemēram, no nodokļiem, bet cieš arī zaudējumus.

"Krītas darbaspēka produktivitāte, dzīvildze un dzīves kvalitāte. Tas viss ilgtermiņā negatīvi ietekmē Latvijas ekonomiku un izaugsmi," viņa sacīja.

Šo paradoksu uzsvēra Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" valdes locekle arī Olga Valciņa, norādot, ka pacienti, kuri gaida vai nesaņem ārstēšanu, zaudē darbaspējas, iegūst invaliditāti. Rezultātā valsts viņiem maksā likumā noteiktos pabalstus, kas nereti pārsniedz konkrētās terapijas izmaksas, ja tā būtu bijusi pieejama uzreiz.

Kritika no ekspertu puses izskanēja arī attiecībā uz datu trūkumu objektīvai esošās veselības aprūpes pakalpojumu efektivitātes novērtējumam, kas ļautu veselības budžeta līdzekļus plānot un pārdalīt efektīvāk.

Problēmu attiecībā uz datu trūkumu konferencē atzina arī Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadītājs Āris Kasparāns, norādot, ka "ir grūti uzlabot to, ko nevar izmērīt". Neraugoties uz to, ka NVD ir pieejami valsts apmaksāto pakalpojumu norēķinu dati, ārstniecības procesa iznākumu dati nav pieejami centralizēti, nav pieejami digitālā veidā vai nav pieejami vispār, trūkst skaidra inovāciju procesa un ekosistēmas, kā no idejas inovācija nokļūst līdz pacientam. Kā pozitīvu piemēru viņš minēja Onkoloģijas reģistra pirmās kārtas izstrādi, kuras mērķis ir, izmantojot starptautiskos standartus - gan tehniskos, gan semantiskos -, nodrošināt iespēju saņemt datus uz reģistru automātiski pēc to ievades slimnīcas informācijas sistēmā..

Vienlaikus eksperti uzsvēra, ka ir svarīgi skatīt veselības nozari makroekonomikas kontekstā un nevis domāt, kā ar datiem pamatot jau pieņemtos lēmumus, bet gan pieņemt lēmumus, kas izriet no objektīviem reālās dzīves datiem.

Siliņa atzina, ka šī brīža situācijā, kad ir neskaidrības par jaunā veselības ministra amata pretendentiem, industrija gaida spēcīgu ministru, kurš spētu veidot jēgpilnu dialogu starp visām iesaistītajām pusēm, uzturot veselības aprūpes sektoru kā prioritāti, nodrošinot nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pamatizglītībā pakāpeniski atteiksies no krievu valodas

No 2026./2027.mācību gada pamatizglītībā pakāpeniski atteiksies no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves, otrdien nolēmusi valdība.

Sabiedrība VVD aicina ievērot prasības, ar droniem fiksējot vides pārkāpumus

Ņemot vērā straujo tehnoloģiju attīstību, pašlaik sabiedrībai ir ļoti plašas iespējas iegādāties dažādu veidu bezpilotu gaisa kuģus jeb dronus.

Sabiedrība Pakāpeniski atteiksies no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves

Krievu valodu, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā esošiem datiem, kā otro svešvalodu apgūst gandrīz pusē Latvijas skolu. Daļā izglītības iestāžu netiek piedāvāta alternatīva krievu valodas apguvei.

Sabiedrība Rīdziniekus aicina sakārtot ēku pagrabus patvertņu veidošanai

Lielās talkas laikā, 27.aprīlī, sakopjot un pielāgojot civilās aizsardzības prasībām vairāku pašvaldību ēku pagrabus, Rīgas dome aicina iedzīvotājus sakārtot arī savus ēku pagrabus droša patvēruma veidošanai.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri apšauba «Rīgas Dzemdību nama» atbilstību mūsdienu prasībām

Veselības ministrija (VM) ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā un apšaubot "Rīgas Dzemdību nama" atbilstību mūsdienu prasībām.

Sabiedrība Paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienti varēs saņemt dzīvesvietā

Valdība otrdien, 20.februārī, apstiprināja Paliatīvās aprūpes noteikumus, kas nosaka kārtību paliatīvās aprūpes organizēšanai, saņemšanai un finansēšanai, lai nodrošinātu jauna pakalpojuma - paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā ieviešanu.

Veselība Kā turpmāk finansēs veselības aprūpi? Uzzināsim pēc gada

Deputāti lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Sabiedrība Iedzīvotāji kā svarīgākās problēmas valstī izceļ inflāciju un veselības aprūpi

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju par svarīgāko problēmu valstī uzskata cenu pieaugumu, inflāciju un dzīves dārdzību, liecina "Eirobarometra" 2023.gada rudens aptauja.