• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgā dalīti savāc nepilnu ceturto daļu atkritumu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:47, 24.01.2022 1


Rīgā dalīti savāc nepilnu ceturto daļu atkritumu, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.


Foto: VVD

2020.gadā galvaspilsētā dalīti savākti 20% atkritumu, bet 2021.gadā - 24%.

Pērn, salīdzinot ar 2020.gadu, Rīgā izvietoto iepakojuma konteineru skaits pieaudzis par 2400, stikla konteineru - par 1200, bet bioloģiski noārdāmo atkritumu konteineru skaits pieaudzis par 1500.

Kā skaidro Rīgas domes deputāte, Atkritumu samazināšanas un apsaimniekošanas darba grupas vadītāja Mairita Lūse (PP), šie dati apliecinot, ka rīdzinieki grib šķirot atkritumus un apzinās, ka atkritumu dalīta vākšana ir nepieciešamība un norma.

Šķirojot jaukto iepakojumu un stiklu, kopumā rīdzinieki 2021.gadā esot ietaupījuši 9,5 miljonus eiro - tā ir nauda, ko iedzīvotāji būtu samaksājuši, ja šķirotie atkritumi būtu izvesti un apsaimniekoti kā sadzīves atkritumi. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, papildus ir ietaupīti 1,5 miljoni eiro.

Rīgas pašvaldība atgādina, ka iepakojuma un stikla konteineru uzstādīšana un šo dalīti vākto atkritumu izvešana ir bez maksas, pretēji sadzīves atkritumu konteinera izvešanai, par ko iedzīvotājiem jāmaksā. Katrs lielais iepakojuma konteiners, kurš 2022.gadā būs sašķirots pareizi un tiks izvests kā iepakojuma konteiners, samazinās mājas atkritumu apsaimniekošanas izdevumus par aptuveni 23 eiro atbilstoši attiecīgā atkritumu apsaimniekotāja tarifam.

"Kopumā no radītajiem atkritumiem varam atšķirot līdz 40% bioloģiski noārdāmo atkritumu konteineros un aptuveni 30% iepakojuma konteineros. Sistēmai vēl ir kur augt un iedzīvotājiem ir iespēja ietaupīt," uzsver Lūse.

Drīzumā esot gaidāmas izmaiņas saistošajos noteikumos par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, kas paredz, ka jauktā iepakojuma un stikla konteinera izvietošana pie daudzdzīvokļu mājām ar noteiktu dzīvokļu skaitu būs obligāta.

Pašvaldībā sākta astoņu šķiroto atkritumu savākšanas laukumu projektēšana, notiek darbs pie publisko šķirošanas punktu tīkla paplašināšanas, lielgabarīta atkritumu izvešanas sakārtošanas un mobilo bīstamo atkritumu savākšanas punktu tīkla izveides.

Rīgā turpinās darbs arī pie bioloģisko atkritumu šķirošanas veicināšanas. Kopā ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem notiek darbs pie vienota dalīto atkritumu šķirošanas ceļveža izstrādes. Rīga arī plāno kļūt par sertificētu "Zero Waste" jeb bezatkritumu pilsētu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs

Saeima: Nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem tiks izmantota fiskālā kadastrālā vērtība, kas paliks līdzšinējā apmērā.

Sabiedrība Kultūras ministre Logina iztur opozīcijas demisijas pieprasījumu

Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) demisijas pieprasījumu kultūras ministrei Agnesei Loginai (P).

Sabiedrība Skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, ar kuriem plānots noteikt, ka skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves.

Sabiedrība Eksperts paskaidro, kā uz 100% izmantot viedtālruni (+VIDEO)

Ne tikai drošības sistēmas, bet arī kiberuzbrukumi kļūst arvien komplicētāki.

Lasiet arī

Ekonomika Aptauja: Latvijas uzņēmēji ir apņēmušies atkritumu apsaimniekošanā (+VIDEO)

Ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, pauž eksperts.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju

Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju, liecina vides apsaimniekošanas kompānijas SIA "ZAAO" un "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Sabiedrība No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā

No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā, ziņo pašvaldība.

Sabiedrība Siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu

Atkritumu apsaimniekotājs "CleanR" siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu, pauda uzņēmuma sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.