• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Būtiski sarukusi iedzīvotāju interese par pirmreizējo vakcināciju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:33, 07.12.2021


Interese par pirmreizējo vakcināciju pret Covid-19 ir būtiski sarukusi, un vakar pirmo poti saņēmuši tikai apmēram 700 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.


Foto: LETA

Pēc izteikta pirmās vakcīnas devas saņēmušo skaita pieauguma oktobra otrajā pusē, kad virknē profesiju tika noteikta obligāta vakcinācija, novembra beigās un decembra sākumā pēc pirmās potes aizgājušo iedzīvotāju skaits ievērojami sarucis.

Piemēram, laikā no 19. līdz 22.oktobrim dienā pirmo vakcīnas devu saņēma vismaz 8000 cilvēku, minētajā nedēļā pirmo poti saņemot kopumā 47 294 cilvēkiem. Pēdējā oktobra nedēļā pie pirmās vakcīnas devas tika kopumā gandrīz 38 000 cilvēku, savukārt kopš novembra sākuma vakcinācijas procesu sākušo kopskaits septiņu dienu periodā ik nedēļu sarucis, aizvadītajā nedēļā nesasniedzot pat 8000 robežu.

Bez pirmo vakcīnas devu saņēmējiem vakcinācijas procesu sāk un ar vienu poti arī beidz "Janssen" ("Johnson & Johnson") vakcīnu saņēmušie. Arī ar šo vakcīnu sapotēto skaits nedēļā sarūk - ja nedēļā no 11. līdz 17.oktobrim šo vakcīnu saņēma vairāk nekā 27 000 cilvēku, tad, katru nedēļu šim skaitlim samazinoties, aizvadītajā nedēļā ar vienas devas vakcīnu sapotēti nepilni 4000 cilvēku. Imunologi gan stingri iesaka ar "Janssen" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, sapotētajiem iedzīvotājiem vakcinēties atkārtoti.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā pirmo poti saņēmuši 704 cilvēki, otro - 2484 cilvēki, bet ar "Janssen" sapotējies 301 iedzīvotājs. Tikmēr augstāka interese saglabājas par balstvakcināciju, un vakar papildu vakcīnas deva ievadīta apmēram 4000 cilvēku. Kopumā pirmdien vakcinēti 7466 cilvēki.

Vakar un pagājušajā nedēļā vakcinēto kopskaits gan vēl var pieaugt, jo vakcinētāji datus par vakcinācijas faktu ievada pat ar vairāku dienu nobīdi.

Par labu vakcinācijai pret Covid-19 Latvijā līdz šim izšķīrušies kopumā 1,284 miljoni cilvēku, no tiem vakcinācijas kursu jau pabeidza 1,21 miljons iedzīvotāju, savukārt pie balstvakcīnas tikuši jau 102 183 iedzīvotāji.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, Latvijā 2021.gada jūlija sākumā provizoriski bija 1 882 200 iedzīvotāju, tātad līdz šim kopumā vismaz pirmo poti vai "Janssen" ("Johnson & Johnson") vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši 68,25% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 64,36% iedzīvotāju, no kuriem balstvakcīnu saņēmuši 8,43%, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Savukārt, izdalot dažādas iedzīvotāju vecuma grupas, redzams, ka vakcinācijas procesu pabeiguši 74,99% Latvijas iedzīvotāju, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, un 74,75% Latvijas iedzīvotāju, kuri sasnieguši vismaz 12 gadu vecumu, kas pagaidām ir apakšējā robeža, lai varētu saņemt poti. Šajos aprēķinos gan izmantoti citi aģentūrai LETA pieejamie CSP dati - par Latvijas iedzīvotāju skaitu 2021.gada sākumā.

Kā ziņots, Latvijā vakcinēšana pret Covid-19 tika sākta pagājušā gada 28.decembrī, kā pirmos potējot lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3.aprīlī durvis vēra speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu.

Kopš 3.maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17.maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2.jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Decembra otrajā pusē Latvijā varētu tikt sākta arī 5-11 gadus vecu bērnu potēšana pret Covid-19.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība LVC: Būvdarbi notiek 21 valsts ceļu posmā

Valsts autoceļu tīklā būvdarbi sākušies 21 posmā, no tiem deviņi ir uz reģionālajiem autoceļiem, trīs - uz vietējiem, kā arī darbi notiek uz septiņiem tiltiem, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Rēzeknē izveidota jauna dienesta suņu infrastruktūra (+VIDEO)

VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas dienests tika izveidots 2004.gadā, un šobrīd tur strādā 44 četrkājainie strādnieki.

Sabiedrība Nākamnedēļ kāps ūdens līmenis Daugavā

Spēcīgu nokrišņu dēļ nākamnedēļ gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavā, liecina laika prognozes.

Sabiedrība Gaisa temperatūra piektdien nepārsniegs +8 grādus

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies vien līdz +2..+8 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Veselība No nākamā gada informāciju par veikto vakcināciju uzkrās e-veselībā

No 2024.gada 1.janvāra ikvienai ārstniecības iestādei informācija par pacientiem veikto vakcināciju, kas veikta no 1.janvāra, būs obligāti jāievada valsts e-veselības sistēmā, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

Sabiedrība Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas

Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas, pavēstīja Imunizācijas valsts padomes (IVP) vadītāja, profesore Dace Zavadska.

Veselība Latvijas iedzīvotājiem vasarā uzbrūk sīki ienaidnieki.

Atgriešanos mājās pēc svētkiem var aizēnot kāds nepatīkams atradums.

Veselība Vakcinācijas pret Covid-19 aptvere Latvijā teju sasniegusi vēlamos 70%

Janvāra sākumā Latvijā pamata vakcinācijas pret Covid-19 aptveres rādītājs bija 69,2% no kopējā iedzīvotāju skaita, kas ir ļoti tuvu vēlamajam sabiedrības vakcinācijas pārklājuma rādītājam - 70% - un vidējam Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) rādītājam - 73%, liecina Nacionāla veselības dienesta (NVD) dati uz 2023.gada 5.janvāri.