Nākamsestdien Slīteres Nacionālajā parkā notiks Kukaiņu nakts

Sabiedrība
LETA 06:55, 31.07.2021 1

Rīga, 31.jūl., LETA. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sestdien, 7.augustā, no plkst.21 aicina kopā ar entomologiem izzināt noslēpumaino un cilvēkiem mazpazīstamo nakts lidoņu - naktstauriņu, vaboļu un citu kukaiņu - dzīvesstāstus Slīteres Kukaiņu naktī, aģentūru LETA informēja DAP dabas izglītības centra "Slītere" vadītāja Baiba Ralle.



Rīga, 31.jūl., LETA. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sestdien, 7.augustā, no plkst.21 aicina kopā ar entomologiem izzināt noslēpumaino un cilvēkiem mazpazīstamo nakts lidoņu - naktstauriņu, vaboļu un citu kukaiņu - dzīvesstāstus Slīteres Kukaiņu naktī, aģentūru LETA informēja DAP dabas izglītības centra "Slītere" vadītāja Baiba Ralle.

Tā tradicionāli norisināsies pie Šlīteres Zilo kalnu kraujas, kur no civilizācijas paslēpušās citviet jau izzudušās dabas radības.

DAP vecākais eksperts, entomologs Kristaps Vilks stāstīja, ka nakts ir noslēpumains laiks. Pēc saulrieta no malu malām uz gaismu steidz kukaiņi - pūcītes, lācīši, sfingi un daudzi citi. Cilvēku un kukaiņu ceļi dažkārt krustojas, taču lielākā daļa no tiem dabas vērotājiem ir mazpazīstami. "Tādēļ reizi gadā vasaras vakarā pulcējamies Slīterē pie Zilo kalnu kraujas, lai aizraujošā gaismošanas procesā noteiktu nakts lidoņus un iepazīstinātu ar to "slepeno" dzīvi. Daļa no tiem, kas ieraugāmi Slīterē, nav sastopami nekur citur Latvijā," uzsvēra Vilks.

Pulcēšanās pasākumam būs pie Šlīteres bākas. No plkst.21 netālu esošajā Kukaiņu takā ikvienam interesentam būs iespēja šķetināt īpaši šim vakaram sagatavotas Slīteres kukaiņu mīklas un uzdevumus, par to veiksmīgu atrisināšanu saņemot balvas, kā arī pirms satikšanās dabā iepazīt nakts kukaiņus pavisam tuvu - caur mikroskopa "acīm" - improvizētā laboratorijā.

Plkst.22 pasākuma viesi varēs noklausīties entomologu Uģa Piterāna un Vilka stāstījumu par naktstauriņiem un citiem nakts kukaiņiem, šogad īpašu uzmanību veltot lielajam dižkoksngrauzim. Savukārt ap plkst.22.30 pie Šlīteres bākas un Slīteres Zilo kalnu pakājē esošajā dabas takā entomologu vadībā sāksies nakts kukaiņu gaismošana, galvenajās lomās iejūtoties tauriņiem, vabolēm, sienāžiem un citiem kukaiņiem.

Sarunās ar entomologiem interesenti varēs noskaidrot, kā patlaban klājas retajām vabolēm, tauriņiem, mušām, odiem, blaktīm, bitēm, lapsenēm un citiem, kas sastopami ik uz soļa, bet ir tik sīki, ka ikdienā tos nemanām. Pasākuma dalībnieki varēs uzkāpt arī Šlīteres bākā, kas parastā dienā šajā laikā apmeklētājiem jau slēgta, un no tās augstumiem noraudzīties uz nacionālo parku nakts noskaņās, solīja organizatori.

Slīteres Nacionālais parks kukaiņu ziņā ir viena no daudzveidīgākajām vietām Latvijā. Te sastopamas gan dienvidnieciskas Viduseiropas sugas, gan ziemeļnieciski Sibīrijas taigai raksturīgi iemītnieki. Daži kukaiņi, piemēram, sešus centimetrus garais lielais dižkoksngrauzis vai tik ļoti spožais spīdīgais praulgrauzis, ir dabas retumi, kas simbolizē Šlīteres lomu dabas daudzveidības saglabāšanā. Laiku pa laikam dabas pētniekiem nacionālajā parkā izdodas atklāt kādu līdz šim nezināmu kukaini vai atrast sugu, kas uzskatīta par izzudušu.

Apmeklētājiem uz pasākumu līdzi jāņem lukturītis, lai labāk redzētu ceļu naksnīgajā Šlīteres dabas takā, segu, uz kuras apsēsties, klausoties entomologu stāstījumus, kā arī labu garastāvokli kukaiņu daudzveidības izzināšanai.

Pasākums ir bezmaksas, taču dalība tajā notiks, ievērojot valstī noteiktās aktuālās publisko pasākumu epidemioloģiskās prasības.

Dalībnieku skaits pasākumā būs ierobežots, tādēļ tajā piedalīties varēs tikai tie, kas būs iepriekš pieteikušies pa tālruni 28 611 079.

Pasākumu rīko Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību un biedrību "Zaļā doma".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta

Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Sabiedrība Skandāls Saeimā: deputāti sastrīdas, apspriežot padomju laika deportācijas

Saeimas sēdē atsevišķi deputāti šodien izpelnījās aizrādījumus par neatbilstošu izteikšanos saistībā ar padomju okupācijas laikā Latvijā veiktajām iedzīvotāju deportācijām jeb izsūtīšanām.

Sabiedrība Latvijā kļūs vēsākas, jaunnedēļ iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Sabiedrība  Vārda brīvības ierobežojumi rada nelaimīgas sabiedrības

Svinot pasaules preses brīvības dienu, ko ik gadu atzīmē 3.maijā, eksperti aicina būt modriem un atcerēties, ka preses brīvībai ir būtiska loma iekļaujošas sabiedrības veidošanā un demokārtijas stiprināšanā.

Lasiet arī

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kultūra Dziedāja Palū: «Tas ir stāsts par to, kas notiek sievietes prātā» (+VIDEO)

Palū ar ievērojamiem sasniegumiem piedalījusies šovā “Lietuvas balsas”, nokļūstot populārās lietuviešu dziedātājas Monikas Liu komandā.

Pasaule ISW: Putins soda Šoigu par nespēju sasniegt Kremļa kara mērķus

Krievija diktators Vladimirs Putins soda aizsardzības ministru Sergeju Šoigu par nespēju sasniegt Kremļa kara mērķus, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

Pasaule Mjanmas hunta aizliedz vīriešiem pieteikties darbam ārvalstīs

Mjanmā valdošā hunta ir apturējusi atļauju izsniegšanu vīriešiem darbam ārvalstīs, sperot šādu soli vairākus mēnešus pēc karaklausības likuma ieviešanas.