• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pabriks: stingro banku prasību dēļ aizsardzības nozare zaudē investīcijas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:34, 23.09.2020 2


Pārmērīgi stingro banku prasību dēļ Latvijas komercvide ir zaudējusi konkurētspēju, un šī iemesla dēļ cieš arī aizsardzības nozare, jo tai aiziet secen investīcijas, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).


Foto: LETA

Viņš atzina, ka cīņa pret naudas atmazgāšanu un augstāku prasību izvirzīšana bankām un to klientiem ir atbalstāma, taču pēdējā laikā šī tendence ir kļuvusi pārspīlēta. "Mūsu nozarei sāk arvien vairāk izskatīties, ka tās prasības, kas ir izvirzītas Latvijas bankām, metodes, ar kurām Latvijas bankas strādā vai ir spiestas strādāt, rada situāciju, kurā Latvijas uzņēmēji, Latvijas komercvide vairs nespēj konkurēt ar nevienu kaimiņvalsti," skaidroja aizsardzības ministrs.

Politiķis norādīja, ka no tā tiešā veidā cieš arī militārā industrija, proti, partneriem, ar kuriem Aizsardzības ministrija sadarbojas, "pilnīgi bez jebkāda pamatojuma, bez atbildēm uz vēstulēm (..) tiek vienkārši traucēts strādāt Latvijas vidē". Pēc politiķa teiktā, tas ir pilnīgi nepieļaujami, tāpēc viņš aicina pārskatīt standartus un kritērijus, pēc kuriem tiek vērtēti Latvijas finanšu vidē darbojošies spēlētāji.

"Pat ja mums ir jāatskaitās gan Eiropas, gan Amerikas partneriem, viņi mums šādas prasības nav uzstādījuši, jo tādas prasības neeksistē daudzās citās Eiropas un pasaules valstīs. Mums šeit ir jābūt saprātīgiem, un nevaram būt svētāki par Pāvestu!" pauda Pabriks, piebilstot, ka ar attiecīgu aicinājumu viņš ir vērsies arī pie Ministru prezidenta un Valsts prezidenta.

Pabriks aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvijai ir jāsoda cilvēki, kuri Latvijā nodarbojas ar naudas atmazgāšanu. Tāpat kreditējošo iestāžu un citu iestāžu darbībā jāievēro piesardzība, taču Latvija nevarot izvirzīt tādas prasības, kas padara kredītiestāžu darbu gandrīz neiespējamu.

Pateicoties tam, ka Latvijas prasības ir tik visaptverošas, Latvija apdraudot jebkuru uzņēmumu, kas Latvijā vēlas investēt, vai arī vēlas nodarboties ar importu vai eksportu ar trešajām valstīm, vērtē ministrs.

"Latvijas aizsardzības nozarē ir uzņēmumi, kuru investors ir ASV un kuriem Latvijas sistēmā ir grūtības strādāt un ir grūtības atvērt kontu Latvijas bankā. Ja tas skar Latvijas sabiedroto intereses, tad acīmredzot uzraugošās institūcijas vai nu pārvērtē draudus, vai arī cenšas tā nodrošināties, ka prasības nav iespējams izpildīt, un rezultātā cieš visa valsts," piebilda ministrs.

Pabriks uzskata, ka nepilnību novēršanai minētais jautājums jāpaceļ visaugstākajā līmenī. Savu viedokli viņš paudis premjeram un Valsts prezidentam, un tieši pie prezidenta viņš sajutis izpratni par šo tēmu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Gaisa temperatūra piektdien nepārsniegs +8 grādus

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies vien līdz +2..+8 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā sākta Matīsa ielas seguma atjaunošana

Šonedēļ Rīgā sākti seguma atjaunošanas darbi Matīsa ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Aleksandra Čaka ielai.

Sabiedrība AM: Ukrainai nosūtāmie droni ir ražoti Latvijā

Latvijas iniciētajā dronu koalīcijā Ukrainai tiks nosūtīti Latvijā ražoti droni, apliecināja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā.

Sabiedrība Pulkvedis: Latvija apzinājusi potenciālos mīnu piegādātājus

Latvija apzinājusi potenciālos mīnu piegādātājus, taču jārēķinās, ka militārā ražošanas industrija netiek līdzi pieprasījumam, ceturtdien aizsardzības nozares portāla "Sargs.lv" rīkotajā sarunā "Kādus šķēršļus plānots izvietot uz austrumu robežas un cik efektīvi tie var kavēt pretinieku?" norādīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba Operatīvās plānošanas departamenta priekšnieka vietnieks pulkvedis Guntars Strazdītis.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas banku peļņa pērn teju divkāršojusies

Latvijas banku sektors pērn strādāja ar peļņu 622,215 miljonu eiro apmērā, kas ir teju divas reizes vairāk nekā banku peļņa 2022.gadā, liecina Latvijas Bankas publiskotie dati.

Ekonomika Baņķieris: No Baltijas valstīm nenotiek kapitāla bēgšana

Patlaban no Baltijas valstīm nenotiek tā saucamā kapitāla bēgšana, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Sabiedrība Asociācija: Finanšu nozare gatava vairāk ieguldīt aizsardzības nozarē

Komercbankas ir gatavas plašāk finansēt militārās nozares uzņēmumus, kas attīsta un stiprina valsts aizsardzības spējas, aģentūru LETA informēja Finanšu nozares asociācijas (FNA) valdes loceklis Jānis Brazovskis.

Ekonomika «Swedbank» vadītājs:Valsts bankas veidošanai patlaban nav datos balstītu iemeslu

Valsts bankas veidošanai šobrīd nav visiem saprotamu un datos balstītu iemeslu jeb tirgus nepilnību, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.