Par ģimenes ārsta apmeklējumu daļai iedzīvotāju nāgamgad būs jāmaksā vairāk

Sabiedrība
LETA 20:40, 07.12.2019 0

Nākamgad samazināsies vai pieaugs vairāki pacientu līdzmaksājumi, tostarp par ģimenes ārsta apmeklējumu daļai iedzīvotāju būs jāmaksā divi eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā, savukārt līdzmaksājums par speciālista konsultāciju samazināsies, to paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība".

 

Ministrija rosinājusi noapaļot vairākus pacientu līdzmaksājumus, uzskatot, ka tas padarīs ērtāku un pacientiem saprotamāku norēķināšanās kārtību par saņemtajiem pakalpojumiem.

Tā, piemēram, līdzmaksājumu par ģimenes ārsta apmeklējumu iedzīvotājiem līdz 65 gadu vecumam rosināts noteikt divu eiro apmērā.

Savukārt personām virs 65 gadiem to rosināts samazināt līdz vienam eiro. Tādējādi ministrija cer atvieglot finansiālo slogu un nodrošināt lielāku pakalpojuma pieejamību pensijas vecumu sasniegušajiem iedzīvotājiem.

No 1,42 eiro līdz diviem eiro pieaugs līdzmaksājums par elektrokardiogrāfiskajiem izmeklējumiem, bet no 2,85 eiro līdz trīs eiro - līdzmaksājums par rentgenoloģisko izmeklējumu.

Tikmēr no 4,27 eiro līdz četriem eiro samazināsies līdzmaksājums par speciālista konsultāciju. No ministrijas skaidrotā saprotams, ka starpība, kas speciālistiem radīsies samazinātā līdzmaksājuma dēļ tiks kompensēta, paaugstinot aprūpes epizožu tarifus.

Tieši tādā pat apmērā samazināsies līdzmaksājum par neiroelektrofizioloģiskajiem izmeklējumiem, ultrasonogrāfiskajiem izmeklējumiem un citiem pakalpojumiem.

7,11 eiro lielie līdzmaksājumi tiks noapaļoti līdz septiņiem eiro, piemēram, par katru dienu, kas pavadītā dienas stacionārā, saņemot nieru aizstājterapijas, ķīmijterapijas, hematoloģijas, staru terapijas, rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī neiroloģisko, iekšķīgo slimību, narkoloģisku vai psihiatrisku saslimšanu un hronisko sāpju ārstēšanu.

Tikmēr 14,23 eiro lielais līdzmaksājums par datortomogrāfisko izmeklējumu turpmāk plānots 14 eiro apmērā.

Samazināsies arī līdzmaksājums par sēklinieku biopsiju, embrija pārstādīšanu un olnīcas punkcija olšūnu aspirācijai - no 21,34 eiro līdz 21 eiro.

Par kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumu turpmāk būs jāmaksā 28 eiro līdzmaksājums līdzšinējo 28,46 eiro vietā.

Izmaiņas neietekmēs no līdzmaksājumiem atbrīvotās iedzīvotāju kategorijas.

Otrdien, 10.decembrī, par šīm izmaiņām lems valdība.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas no valsts pamatbudžeta, paredz ministrijas izstrādātie priekšlikumi, kurus otrdien, 7.maijā, skatīs valdība.

Sabiedrība Ādažu novadā mainīs vai piešķirs adreses 37 objektiem Gaujas ciemā

Ādažu novadā mainīs vai piešķirs adreses 37 objektiem Gaujas ciemā, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Lasiet arī

Kultūra Pārdaugavas nākotnes forumā definēs kultūras dzīves attīstību

Pārdaugavas nākotnes forumā plāno definēt Rīgas kreisā krasta kultūras dzīves attīstību, informē "Pārdaugavas kultūras apvienība".

Interesanti fakti Iedzīvotāji Latvijā optimistiskāki par dzīves līmeņa uzlabošanos nekā ES vidēji

Latvijā 34% iedzīvotāju cer, ka nākamo piecu gadu laikā to dzīves līmenis paaugstināsies, kamēr Eiropas Savienībā (ES) uz dzīves līmeņa pieaugumu cer vidēji 15%, liecina jaunākā "Eirobarometra" aptauja.

Pasaule ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

Sabiedrība Ukrainas pilsoņiem piešķirtas četras stipendijas

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) aprīlī piešķīris četras stipendijas radošo stipendiju programmā Ukrainas pilsoņiem 7200 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Ilona Skuja.