• Nameda,
  • Ritvaldis,
  • Visvaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Simtiem cilvēku Eiropā piedalījušies piketos solidaritātei ar Baltkrieviju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:28, 30.05.2021


Simtiem cilvēku Polijā, Lietuvā un citur Eiropā, kā arī ASV un Austrālijā sestdien piedalījušies piketos solidaritātei ar Baltkrieviju.


Foto:

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska sestdien organizēja starptautisku solidaritātes akciju, kurā tika apliecināts atbalsts Baltkrievijas iedzīvotājiem.

Piketā Viļņā sestdien piedalījās vairāki simti cilvēku, tostarp vairāki deputāti.

"Es ticu, ka pavisam drīz nāks pārmaiņas, būs jaunas vēlēšanas, jo cita ceļa nav," uzrunājot demonstrantus Viļņā, sacīja Cihanouska.

Arī Varšavā bija sapulcējies liels cilvēku pūlis, kuru uzrunāja aizturētā baltkrievu opozicionāra Romāna Protaseviča māte.

Baltkrievijas varasiestādes 23.maijā piespieda aviosabiedrības "Ryanair" lidmašīnai mainīt kursu un nolaisties Minskā, lai aizturētu Protaseviču. Tika aizturēta arī Protaseviča draudzene Sofija Sapega, kas ceļoja kopā ar viņu.

"Es aicinu visas ES valstis un ASV palīdzēt mums atbrīvot Romānu un Sofiju, kā arī visus citus ieslodzītos," piketā Varšavā sacīja Protaseviča māte Natālija.

"Mēs vēlamies dzīvot brīvā valstī, valstī, kurā visiem ir tiesības paust savus uzskatus," piebilda Protaseviča tēvs Dmitrijs.

Līdzīga demonstrācija solidaritātei ar Baltkrieviju sestdien notika arī Berlīnē, un mazāki pikti notika desmitiem citu valstu, tostarp Ukrainā, Īrijā un Nīderlandē.

Sestdien apritēja gads kopš tika apcietināts Svjatlanas Cihanouskas vīrs, populārais blogeris Sergejs Cihanouskis, kuram tika liegts startēt vēlēšanās, kurās tad nolēma kandidēt viņa dzīvesbiedre, kas saskaņā ar opozīcijas informāciju balsojumā tālu apsteidza autoritāro Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko.

Pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kuri bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka. Vairāki protestētāji zaudēja dzīvību un vairākiem simtiem protestu dalībnieku tika piespriesti bargi cietumsodi.

Varasiestādes arī vērsušās pret neatkarīgajiem medijiem, un vairākiem desmitiem žurnālistu jau piespriesti cietumsodi par protestu atspoguļošanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ASV Senāts atbalsta iespējamu «TikTok» aizliegšanu valstī

ASV Senāts, otrdienas vakarā balsojot par vairākiem ar iekšējo un ārējo drošību saistītiem likumprojektiem, atbalstīja lēmumu, kas paredz aizliegt Savienotajās Valstīs sociālo tīklu "TikTok", ja tā īpašniece Ķīnas kompānija "ByteDance" to nepārdos.

Pasaule Vācijā universitātes bibliotēkā policija nošauj agresīvu vīrieti ar mačeti

Manheimas universitātes bibliotēkā otrdienas vakarā iekļuva agresīvs vīrietis ar mačeti, kuru sašāva policija un viņš no ievainojumiem vēlāk nomira slimnīcā.

Pasaule Argentīnas studenti protestē pret līdzekļu samazināšanu valsts augstskolām

Desmitiem tūkstoši Argentīnas augstskolu studentu otrdien izgāja demonstrācijās, lai protestētu pret līdzekļu samazināšanu valsts augstskolām, pētniecībai un zinātnei jaunā prezidenta Havjera Mileja laikā.

Pasaule ASV Senāts atbalsta likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai

ASV Kongresa augšpalāta Senāts otrdienas vakarā atbalstīja likumprojektu paketi, kura ietver likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

Lasiet arī

Sabiedrība VDD atkārtoti aicina iedzīvotājus neapmeklēt Krieviju un Baltkrieviju

Valsts drošības dienests (VDD) aicina Latvijas iedzīvotājus gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju un atgādina par augstajiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem šo valstu teritorijā.

Pasaule Baltkrievija ievieš ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu

Baltkrievijas valdība ceturtdien nolēma ieviest ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu, atbildot uz Lietuvas lēmumu slēgt divus robežas šķērsošanas punktus, ziņoja "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz Baltkrievijas propagandas aģentūru BELTA.

Sabiedrība Vāc parakstus par nodokļu konvencijas izbeigšanu ar Baltkrieviju

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par nodokļu konvencijas izbeigšanu ar Baltkrieviju.

Sabiedrība Saeimā vērtēs ieceri liegt Latvijā atrasties Baltkrievijas transportlīdzekļiem

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) sagatavotos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā atrasties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.