• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīga pievienojas Parīzes klimata deklarācijai

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:15, 02.02.2021


Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) parakstījis Parīzes klimata deklarāciju "Pilsētas, kas ved ceļu uz klimata neitralitāti" ("Cities leading the way to climate neutrality"), aģentūru LETA informēja Rīgas domē.


Foto: LETA

Deklarācija atjaunota par godu 2015.gadā parakstītā Parīzes nolīguma gadadienai. Pievienojoties šai deklarācijai, Rīga apliecina, ka ir gatava risināt klimata jautājumus šajā sarežģītajā pandēmijas laikā, norādot, ka tas ir viens no veidiem, lai veicinātu veselīgākas vides nodrošināšanu Rīgas iedzīvotājiem.

Deklarācija paredz, ka pilsētas pieņems atbildīgus klimata politikas lēmumus, kas kopumā palīdzētu ierobežot planētas vidējās temperatūras pieaugumu līdz 1,5 grādiem, kā arī panāktu klimata neitralitāti vēlākais līdz 2050.gadam.

Tas arī nozīmē pašvaldības iesaisti "Cities race to Zero" kampaņā veselīgai, elastīgai emisiju nulles līmeņa pārejai, kas tiek rīkota pirms samita šī gada novembrī Glāzgovā (Skotijā).

Sākot darbu Rīgas domes priekšsēdētāja amatā, Staķis noteica konkrētus mērķus, lai uzlabotu pilsētas pārvaldību izglītības un kultūras jomās, mobilitāti un infrastruktūru, pilsētvidi, vides aizsardzību, kā arī sociālo integrāciju.

"Kā galveno prioritāti esam izvirzījuši Rīgas infrastruktūras atjaunošanas plānu, kas iet roku rokā ar pilsētvides uzlabošanu, veicot galvenos investīciju projektus, kas vērsti uz klimata neitralitāti. Jaunā Rīgas pilsētas vadība ir nopietni pievērsusi uzmanību, strādājot pie nulles emisijas, tādējādi Rīgas un Parīzes deklarācijā paustie mērķi saskan," pauž Staķis.

Rīgas domē ir izveidota Klimata neitralitātes komisija, kas koordinē klimata un izmešu samazināšanas mērķus, iesaistot Rīgas domes struktūrvienības un aģentūras, kas ir atbildīgas par šīm jomām.

"Mūsu mērķis ir padarīt Rīgu par pirmo klimatneitrālu pilsētu Baltijas valstīs un līdz 2030.gadam būt starp pirmajām 100 klimata ziņā neitrālajām pilsētām Eiropā," uzsver Staķis.

Pirms pieciem gadiem radītā Parīzes nolīguma mērķis ir samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, un tieši pašvaldības ir atbildīgas par pielāgošanos tādiem nelabvēlīgiem klimatiskajiem apstākļiem kā karstuma viļņi, sausums un plūdi, ar ko saskaramies arvien biežāk.

Rīgas dienaskārtībā ir risinājumi par labu klimatam, videi un veselībai, piemēram, veidojot veloceliņus, investējot digitalizācijā un atjaunojamo energoresursu izmantošanā, izveidojot ilgtermiņa mājokļu politiku, veicinot apzaļumošanu, kā arī sadarbojoties un daloties labās prakses pieredzē ar Eiropas pilsētām, norādīja pašvaldībā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Pasaule Indijā sākas parlamenta vēlēšanas, kas ilgs sešas nedēļas

Indijā piektdien sākās parlamenta vēlēšanas, kas ilgs sešas nedēļas, un ir gaidāms, ka pēc tām savu amatu saglabās premjerministrs Narendra Modi.

Pasaule Nīderlandes premjers gatavs Ukrainas vajadzībām pirkt «Patriot» no citām valstīm

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite piedāvājis iegādāties no sabiedrotajiem pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", lai tās pēc tam nodotu Ukrainai, vēsta laikraksts "The Guardian".

Pasaule Polijas prezidents Duda neformāli ticies ar Trampu Ņujorkā

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdienas vakarā Ņujorkā "privātā vizītē" tikās ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Lasiet arī

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Ekonomika VARAM: Latvija saskaras ar klimata izaicinājumiem, ir nepieciešama apmežošana

Nav izdevīgi apstrādāt lauksaimniecības vajadzībām neizmantotu zemi zāles audzēšanai, uzskata ministrija.

Sabiedrība Izpirkuma maksa par Grētu Tūnbergu: Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO (+VIDEO)

Tādā veidā mūsu valsts palīdz novērst klimata pārmaiņu sekas.

Pasaule Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO Klimata kontā

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādāto informatīvo ziņojumu, kas paredz veikt vienreizēju iemaksu 100 000 eiro apmērā Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) Centrālā ārkārtējās reaģēšanas fonda (CERF) Klimata kontā, lai nodrošinātu Latvijas dalību CERF fonda darbībā.