• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ukrainas bibliotēkās norakstīti 11 miljoni krievu grāmatu

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 11:07, 07.02.2023


Kopš Krievijas pilna apjoma kara sākuma Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrija ir paudusi ieteikumus bibliotēkām norakstīt zināmu tipu grāmatas. Līdz pērnā gada novembrim publiskajās bibliotēkās norakstīti 19 miljoni grāmatu, tai skaitā 11 miljoni krievu valodā, pastāstīja Augstākās radas Komitejas humanitārās un informācijas politikas jautājumos priekšsēdētāja vietniece Jevhenija Kravčuka.


Ilustratīvs foto.

"Tiek norakstītas arī dažas padomju laikmeta grāmatas ukraiņu valodā. Ir arī ieteikumi norakstīt un izņemt grāmatas, kuru autori ir pauduši atbalstu bruņotajai agresijai pret Ukrainu. Ir vesels šādu autoru saraksts, kuri pakļauti sankcijām. Kopumā grāmatu krievu un ukraiņu valodās attiecība mūsu bibliotēkās ir ļoti bēdīga. Tāpēc tagad ir runa par to, ka ir nepieciešams ātrāk atjaunot fondus un iepirkt grāmatas ukraiņu valodā," atzīmēja deputāte.

Kravčuka piebilda, ka Grāmatu institūts iepērk tikai ukraiņu grāmatas atšķirībā no vietējām varas iestādēm, jo bibliotēkas atrodas vai nu apgabalu padomju, vai pašvaldību padomju bilancē.

"Deputātiem izdevās iekļaut 2023.gada budžetā grozījumu par Grāmatu institūta finansējuma palielināšanu. Tas ir ievērojami mazāk, nekā mēs vēlētos, bet pateicoties tam, tiks apmaksāti izdevumu iepirkumi, kas tiek finansēti no Kultūras un informācijas politikas ministrijas budžeta," sacīja Kravčuka.

Viņa precizēja, ka pašlaik Ukrainas publiskajās bibliotēkās 44% grāmatu ir krievu valodā, bet pārējās ir ukraiņu valodā vai Eiropas Savienības (ES) valstu valodās, tāpēc ir nepieciešams palielināt literatūras īpatsvaru ukraiņu valodā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Inovāciju Akadēmijā ieguvumus sniedza 23 industriālas nozares (+VIDEO)

Visu trīs Inovācijas Akadēmijas programmas gadu laikā, daudzas komandas ir pierādījušas savu spēkuю

Ekonomika Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Merirands

VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāres vietnieks Dins Merirands, informēja SM pārstāvji.

Sabiedrība Braži pārliecinoši apstiprina ārlietu ministres amatā

Saeima šodien ārlietu ministres amatā apstiprināja ilggadējo diplomāti Baibu Braži.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.