Par ko sapņo tavs kaķis vai suns? Zinātnieki to jau ir noskaidrojuši

Interesanti fakti
VS.LV 13:47, 13.06.2023 0

Nav šaubu, ka kaķi un suņi sapņo, jo to ir pierādījuši ļoti daudzu zinātnisku pētījumu rezultāti. Cilvēkiem ir dažādi sapņi: mēs sapņojam par mīļajiem, visādiem murgiem un dažreiz vienkārši nesaprotamām muļķībām. Rodas jautājums – par ko sapņo mūsu mājdzīvnieki? Zinātniekiem jau sen ir bijusi atbilde uz šo jautājumu.

 

Pēc zinātnieku domām, zīdītāju smadzenes darbojas salīdzinoši vienādi. Kad cilvēki, kaķi un suņi aizmiguši, viņi piedzīvo vairākas REM un ne-REM miega fāzes.

Lēnā viļņa miega laikā mūsu elpošana palēninās, muskuļi ir visvairāk atslābināti, un mūsu ķermeņa temperatūra pazeminās. Lēnā miega fāze aizņem apmēram 75% no visa atpūtas. Šajā fāzē organisms atjauno audus un atbrīvo svarīgus hormonus.

Ko redz sapnī kaķi?

Kaķiem ļoti patīk miegs – viņi parasti guļ 15-18 stundas diennaktī. To, ka viņi sapņo tāpat kā cilvēki, 1979. gadā pierādīja franču fiziologs Mišels Žūvē.

Viņš zināja, ka kaķu smadzenēs ir sadaļa, kas miega laikā bloķē viņu kustības. Diezgan skarbā eksperimentā viņš ķirurģiski atspējoja šo zonu un sāka novērot, kas notiks tālāk. Pamatojoties uz to, zinātnieks secināja, ka savos sapņos kaķi dara gandrīz to pašu, ko patiesībā.

Tas nozīmē, ka miega laikā kaķi ēd, medī, spēlējas utt. Ņemot vērā, ka kaķu galvenie draugi ir viņu saimnieki, izrādās, ka lielākoties viņi sapņos redz savas ģimenes locekļus. Varbūt tas ir jaukākais fakts no šī raksta.

Par ko sapņo suņi?

Saskaņā ar Psychology Today teikto, miega laikā suņu smadzenes darbojas tāpat kā cilvēkiem. Uzmanīgie saimnieki noteikti ir pamanījuši, ka apmēram 20 minūtes pēc gulētiešanas suņi sāk elpot ļoti lēni.

Viņi var arī pamanīt acu kustības zem plakstiņiem, astes luncināšanu, dažu muskuļu raustīšanos un pat vāju riešanu. Tas nozīmē, ka suns iziet arī lēno un ātro miega fāzi – otrās fāzes laikā viņa redz visspilgtākos sapņus.

Interesants fakts: saskaņā ar novērojumu rezultātiem maza auguma suņi sapņo biežāk nekā lielie. Un, ja runa ir par vecumu, tad visbiežāk sapņus redz kucēni un vecāki suņi – pusmūža indivīdi tos redz retāk.

Tāpat kā kaķi, arī suņi sapņo par to, ko viņi parasti dara dienas laikā. Tas nozīmē, ka viņi sapņo par viņa īpašniekiem, spēlēm pagalmā un citām parastajām aktivitātēm. Tāpēc miega laikā viņi var kustināt ķepas un skriet – tādos brīžos, visticamāk, viņi sapņo par kaķa vai aizdomīga cilvēka dzenāšanu.

Arī suņiem dažreiz ir murgi. Šādos brīžos arī labāk viņus nemodināt – iespējams, ka ātrās pamošanās dēļ viņi saimnieku var neatpazīt un nejauši iekost. Vislabāk šajā gadījumā viņus viegli noglāstīt un likt saprast, ka šajā briesmīgajā periodā viņi nav vieni.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)

C vitamīni un daļēji B grupas vitamīni nav termiski stabili un saldēšanas laikā izzūd.

Interesanti fakti Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmā

Uzlabojot valsts robežas aizsardzību Daugavas posmā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, šobrīd ir uzstādīti četri no sešiem torņiem robežas novērošanai, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.