• Alfs,
  • Bernadeta,
  • Mintauts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Austrālija vairs neemitēs banknotes ar monarha attēlu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 07:09, 02.02.2023


Austrālija ceturtdien paziņoja, ka turpmāk neemitēs banknotes ar britu monarha attēlu, nomainot mirušās karalienes Elizabetes II attēlu uz piecdolāru banknotes ar aborigēnu kultūrai veltītu motīvu.



Austrālijas centrālās bankas lēmums neparādīt jauno karali Čārlzu III uz piecdolāru banknotes nozīmē, ka Lielbritānijā bāzētie monarhi vairs netiks pārstāvēti uz Austrālijas papīra naudaszīmēm.

Austrālijas Rezervju banka, kas ir valsts centrālā banka, solīja konsultēties ar aborigēniem par jauno banknotes dizainu, kas "godinās pirmo austrāliešu kultūru un vēsturi".

Banka atzina, ka jaunās banknotes dizaina izstrādei un nodrukāšanai būs vajadzīgi "vairāki gadi". Pastāvošā piecdolāru banknote paliks likumīgs maksāšanas līdzeklis arī pēc jauno banknošu nonākšanas apgrozībā.

Karalienes Elizabetes II nāve pērnā gada 8.septembrī tika pieminēta ar publiskām sērām Austrālijā, tomēr dažas aborigēnu organizācijas protestēja pret britu koloniālisma postošo ietekmi un aicināja atcelt monarhiju.

Centrālā banka paziņoja, ka tās lēmumu atbalstīja premjerministra Entonija Albanīza centriski kreisās Leiboristu partijas valdība. Albanīzs atbalsta iespējamu monarhijas likvidēšanu un Austrālijas proklamēšanu par republiku.

Centrālās bankas lēmumu atzinīgi novērtēja Austrālijas Republikāņu kustība, kas atzīmēja, ka Austrālijas pirmiedzīvotāji tur dzīvojuši jau 65 000 gadu pirms tam, kad šajā kontinentā sāka apmesties briti.

"Austrālija tic meritokrātijai, tāpēc ideja, ka kādam jābūt uz mūsu valūtas savu pirmdzimtības tiesību dēļ, ir nesavienojama ar to tāpat kā uzskats, ka kādam jābūt mūsu valsts galvai savu pirmdzimtības tiesību dēļ," sacīja Austrālijas Republikāņu kustības līderis Kreigs Fosters.

"Domāt, ka neievēlētam karalim jābūt uz mūsu valūtas pirmiedzīvotāju līderu un vecajo un izcilu austrāliešu vietā, vairs nav attaisnojami patiesības teikšanas, izlīguma un galu galā oficiālas, kulturālas un intelektuālas neatkarības laikā."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rīgā diskutēs par Centrāltirgus attīstības modeļiem

SIA "Rīgas nami" un Rīgas Centrāltirgus telpiskās attīstības koncepcijas izstrādātājs SIA "Wealth.Investments" 18.aprīlī organizēs diskusiju par Rīgas Centrāltirgus nākotnes attīstības scenārijiem un iespējamo tirgus funkciju paplašināšanos.

Ekonomika Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pērn

Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pagājušajā gadā, pavēstīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Ekonomika Latvijā sarucis tūrisma mītnēs viesu pavadīto nakšu skaits

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad pirmajos divos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits samazinājies par 0,7% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, veidojot 444 700, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Rosina aizliegt publiskajos iepirkumos Krievijas preces un pakalpojumus

Opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) deputāti rosina aizliegt publiskajos iepirkumos Krievijas un Baltkrievijas preces un pakalpojumus.

Lasiet arī

Pasaule Austrālijā sestdien notiek referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām

Austrālijā sestdien notiek referendums par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz īpašas tiesības aborigēniem, tajā skaitā atsevišķas aborigēnu konsultatīvas padomes izveidi.

Pasaule Austrālijā 14.oktobrī notiks referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām

Austrālijā 14.oktobrī notiks referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām ietekmēt likumdošanas procesu, trešdien paziņoja valsts premjerministrs Entonijs Albanīzs.

Pasaule Vīrietim apsūdzības par 110 dzimumaktiem ar bērniem, kas jaunāki par 10 gadiem

Bijušais bērnu aprūpes darbinieks apsūdzēts 91 bērna seksuālā izmantošanā.

Pasaule Austrālijā apstiprina referenduma rīkošanu par aborigēnu īpašajām tiesībām

Austrālijas Senāts pirmdien apstiprinājis likumus, kas paver ceļu referendumam par aborigēnu īpašajām tiesībām ietekmēt likumdošanas procesu.