• Georgs,
  • Jurģis,
  • Juris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperts: «Šajā karā mūsu nasta ir tikai ekonomiska»

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:47, 16.03.2022


Lai gan aplēst Krievijas iebrukuma Ukrainā ietekmes uz Latvijas ekonomiku precīzu apmēru ir gandrīz neiespējami, visticamāk, tas nav pārmērīgi liels - ne tuvu tam, ko pieredzējām globālās finanšu krīzes laikā, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts.


Foto: LETA

Viņš norāda, ka Krievija ir milzīga valsts teritoriāla ziņā un ar visai lielu populāciju (kopā ar Baltkrieviju - virs 150 miljoniem iedzīvotāju), tomēr ekonomiskajā ziņā tā uz pasaules fona nebūt nav smagsvars, 2020.gadā veidojot vien aptuveni 2% no pasaules ekonomikas.

Vienlaikus ir vairāki iemesli, kāpēc Krievijas agresija Ukrainā un Rietumvalstu atbildes reakcija neies secen Latvijas ekonomikai, skaidro Vilerts. Pirmkārt, Krievija ir Latvijas piektais lielākais tirdzniecības partneris, tādēļ eksporta un importa ierobežojumi virknei uzņēmumu radīs apgrozījuma kritumu. Tas attiecas arī uz tām precēm un pakalpojumiem, ko ierobežojumi neskar, jo finansiālo sankciju dēļ norēķini ar Krievijas uzņēmumiem ir ar ļoti augstu riska pakāpi.

Vilerts atzīst, ka labā ziņa ir tāda, ka Latvijas uzņēmumi pēdējā desmitgadē ir mazinājuši atkarību no Krievijas tirgus - ja 2014.gadā eksports uz Krieviju bija teju 12% no kopējā Latvijas eksporta, tad 2021.gadā - mazāk nekā 6%. Turklāt pieredze pēc Krimas aneksijas liecina, ka uzņēmumi visai ātri spēj atrast jaunus tirgus.

Līdz ar to, pieņemot situāciju, ka viss Latvijas eksports uz Krieviju un Baltkrieviju apstājas un Latvijas uzņēmumi spēj atrast noieta tirgu tikai pusei savas produkcijas, negatīvā ietekme uz Latvijas ekonomiku būtu visai neliela, prognozē Vilerts.

Otrkārt, norāda ekonomists, Krievija ir nozīmīgs naftas un dabasgāzes eksportētājs, kas ietekmē energoresursu cenas pasaulē. Jau vairākus mēnešus apkures rēķinos un degvielas cenās redzams būtisks kāpums, kam pie vainas ir strauji augošās globālās energoresursu cenas. Krievijas iebrukums Ukrainā šo situāciju tikai pasliktina, uzsver Vilerts, piebilstot, ka diez vai tuvākajā nākotnē varam sagaidīt būtisku cenu sarukumu - Eiropas valstis, apzinoties riskus, ko rada atkarība no Krievijas resursiem, visai strauji būs spiestas meklēt alternatīvas, kas lielākoties ir dārgākas.

Energoresursi ir svarīga sastāvdaļa daudzu preču ražošanā un pakalpojumu sniegšanā, tāpēc visai drīz varam pieredzēt strauju pieaugumu arī citām cenām, atzīst Vilerts. Tam, protams, ir negatīva ietekme uz ekonomisko aktivitāti, kas īpaši smagi skar iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem. Šeit svarīga loma ir valstij - ne tikai nodrošinot sekmīgu pāreju uz alternatīviem energoresursu avotiem, bet arī sniedzot finansiālu atbalstu vismazāk aizsargātajām mājsaimniecībām.

Vilerts skaidro, ka ir visai sarežģīti aplēst, kāda precīzi būs cenu sadārdzinājuma ekonomiskā ietekme, jo tas ir atkarīgs no daudziem pieņēmumiem, tomēr skaidrs, ka tā nebūs niecīga. Latvijas Bankas ekonomists piebilst, ka energoresursu cenu pieauguma negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku zināmā mērā mazinās koksnes un labības cenu pieaugums, kas kāpinās Latvijas eksportētāju ienākumus.

Treškārt, Krievijas iebrukums Ukrainā, domājams, pasliktina Latvijas un Baltijas kopumā pievilcību no uzņēmējdarbības skatpunkta, norāda Vilerts, vienlaikus piebilstot, ka mēs nevaram mainīt valsts ģeogrāfisko novietojumu, un, lai gan esam daļa no NATO un mūsu militārā drošība ir augstāka nekā jebkad iepriekš, starptautiskajā presē visai bieži izskan Baltijas vārds paaugstināta riska kontekstā.

Grūti aplēst, ko tas Latvijai maksās ekonomiskajā ziņā, jo statistiku par neveiktajām investīcijām un nerealizētajām idejām neviens neapkopo, norāda Vilerts.

Viņš arī min, ka no "paaugstināta riska zīmoga" Latvija tiks vaļā tikai tad, kad aiz austrumu robežas valdīs demokrātija un abas agresīvās kaimiņvalstis vadīs cilvēki bez imperiālām ambīcijām.

"Rezumējot iepriekšminēto, domāju, ka mums jānovērtē, ka šajā karā mūsu nasta ir tikai ekonomiska. Lai gan aplēst tās precīzu apmēru ir teju neiespējami, visticamāk, tā nav pārmērīgi liela - ne tuvu tai, ko pieredzējām globālās finanšu krīzes laikā," pauž Vilerts.

Viņš piebilst, ka Latvijas uzņēmumi ir pierādījuši, ka spēj pārorientēt darbību uz citiem tirgiem - saspīlējumi ar Krieviju bijuši arī pagātnē, un mūsu atkarība no austrumu kaimiņvalsts ir nozīmīgi mazinājusies.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ģeopolitiskā situācija visvairāk negatīvi ietekmē investīciju vidi valstī

Nepalielinot investīcijas, ir grūti iedomāties, ka varēsim sagaidīt Latvijas ekonomikas izrāvienu.

Ekonomika Skolēnu nodarbināšanai vasarā pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji.

Ekonomika Latvijas iedzīvotāji par labāku darbavietu uzskata valsts sektoru

Latvijā 52% iedzīvotāju par labāku darbavietu uzskata valsts sektoru, tviterī raksta pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Ekonomika Vasarā airBaltic nodrošinās speciālos reisus uz Liepāju. Cik maksā lidojums?

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šogad jūlijā un augustā nodrošinās speciālos reisus uz Liepāju, liecina informācija "airBaltic" mājaslapā.

Lasiet arī

Ekonomika Kazāks: Latvija ES vidējo ienākumu līmeni varētu sasniegt līdz 2050.gadam

Inflācijas 2% mērķrādītāju izdosies sasniegt 2025.gada otrajā pusgadā, trešdien Latvijas Bankas tautsaimniecības konferences "Recepte ekonomikas izaugsmei" atklāšanā sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Ekonomika Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi atguvuši optimismu par biznesa izaugsmi

Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi ir atguvuši zināmu optimismu par biznesa izaugsmi, aģentūru LETA informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauju.

Sabiedrība Iedzīvotāju balsošanai nodod 30 Rīgas apkaimju attīstības ieceres

Līdz 31.oktobrim rīdzinieki var nobalsot par kādu no 30 apkaimju attīstības iecerēm.

Ekonomika LDDK: Latvijā atkal tiek runāts par budžeta naudas sadali, nevis kā pelnīt

Latvijā atkal tiek runāts par budžeta naudas sadali, nevis iespējām nopelnīt, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.