• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā janvārī pieauga par 27%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 13:42, 21.02.2022


Latvijas rūpniecībā vidējais ražotājcenu līmenis šogad janvārī, salīdzinot ar 2021.gada janvāri, pieaudzis par 27%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Foto: LETA

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis gada laikā ir audzis par 34,6%, savukārt eksportētajai produkcijai ražotājcenu līmenis palielinājies par 20,5%.

Eksportam uz eirozonas valstīm ražotājcenas salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri ir pieaugušas par 23,9%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 17,6%.

Statistikas pārvaldē norāda, ka ražotājcenu līmeni attiecīgajā periodā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā, pārtikas produktu ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē.

Savukārt 2022.gada janvārī, salīdzinot ar 2021.gada decembri, ražotājcenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 2,5%.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis mēneša laikā audzis par 3,4%, bet eksportētajai produkcijai - par 1,7%. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis palielinājies par 1,4%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 2%.

Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam gāzes apgādē, elektroenerģijas ražošanā un siltumapgādē, atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā, norāda statistikas pārvaldē.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz apmēram 600 uzņēmumu. Ražotāju cenu indeksa rūpniecībā aprēķinos papildus izmanto arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātos tarifus atsevišķiem pakalpojumiem un uzņēmumiem. Indeksa aprēķinos tiek izmantoti apmēram 2400 cenu, tostarp 1300 par vietējā tirgū un 1100 par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas izgudrotāji piedāvājuši vairākus daudzsološus enerģijas risinājumus

Atbalstu saņēma 30 prototipu autori katrs līdz 15 tūkstošiem eiro.

Ekonomika Noteiks maksimālo tarifu braucienam ar taksometru no lidostas

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Autopārvadājumu likumā, ar kuriem noteiks maksimālo tarifu braucienam ar taksometru no lidostas vai cita starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objekta un ieviesīs brauciena priekšapmaksas iespējas.

Ekonomika Kazāks: Latvijai un visam reģionam kopumā būtu jāiet prom no Krievijas tirgus

Latvijai un visam reģionam kopumā būtu jāiet prom no Krievijas tirgus, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā divos mēnešos pieaudzis par 40,8%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad pirmajos divos mēnešos pieaudzis par 40,8% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.

Lasiet arī

Ekonomika Ventspilī izbūvēs zaļā ūdeņraža rūpnīcu

Ventspils brīvostas pārvalde parakstījusi līgumu ar SIA "PurpleGreen Energy C", lai sāktu izpētes darbus zaļā ūdeņraža rūpnīcas būvniecībai Ventspilī.

Ekonomika Liepāja saņēma jaunu ražotni, jau pieteikušies ap 100 darba pretendentu (+VIDEO)

"Tas ir nozīmīgs solis ceļā uz 100% Eiropas piegādes ķēdi", - pauž zviedru saimnieki.

Ekonomika Latvijā astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu

Astoņos mēnešos Latvijā saražoti 34,013 miljoni litru alkoholisko dzērienu, neskaitot alu, un, salīdzinot ar 2022.gada astoņiem mēnešiem, šogad astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Ekonomika Zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts

Ražotāju organizācijām zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts 219 752 eiro apmērā, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publicētais paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".