• Nameda,
  • Ritvaldis,
  • Visvaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latviju pagājušajā gadā apmeklēja par 61,6% mazāk ārvalstu ceļotāju

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:30, 17.05.2021


Ārvalstu ceļotāji pagājušajā gadā 3,204 miljonus reižu šķērsoja Latvijas robežu, kas ir par 61,6% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Foto: LETA

Vienlaikus ārvalstu ceļotāju izdevumi Latvijā 2020.gadā samazinājās par 70,3% un veidoja 239,7 miljonus eiro.

Pagājušajā gadā visvairāk Latvijā ieradās ceļotāji no Lietuvas - 1,3 miljoni, no Igaunijas - 0,8 miljoni, no Krievijas - 0,3 miljoni, no Polijas - 147 tūkstoši un Vācijas - 100 tūkstoši.

Statistikas pārvaldē atzīmēja, ka pagājušajā gadā ārvalstu ceļotāju vienas dienas braucienu skaits samazinājās par 59,9% un bija 2,6 miljoni, bet šādu ceļotāju izdevumi saruka par 64,8% un bija 94,3 miljoni eiro.

Visvairāk vienas dienas ceļotāju Latvijā ieradās no Lietuvas - 1,1 miljons jeb 44,2% no visiem vienas dienas ceļotājiem. Otrs lielākais vienas dienas ceļotāju skaits bija no Igaunijas - 701,1 tūkstotis jeb 27,3%, bet trešais lielākais robežšķērsotāju skaits bija no Krievijas - 215,6 tūkstoši jeb 8% no visiem vienas dienas robežšķērsotājiem. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu robežšķērsotāju skaits no Lietuvas samazinājās par 54,9%, no Igaunijas - par 44,3%, bet no Krievijas - par 66%.

2020.gadā 77,9% vienas dienas ārvalstu ceļotāju Latvijas robežu šķērsoja ar auto (2019.gadā - 67%), jo lielākā daļa vienas dienas ceļotāju bija no Lietuvas un Igaunijas.

Tāpat pagājušajā gadā Latviju apmeklēja 635,6 tūkstoši vairāku dienu ceļotāju, kas ir par 67,1% mazāk nekā 2019.gadā, iztērējot 145,4 miljoni eiro, kas ir samazinājums par 73% salīdzinājumā ar 2019.gadu.

Kopējais vairāku dienu ceļotāju pavadīto nakšu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājās par 65,1% un bija 2,9 miljoni naktis. Gandrīz 75% jeb 475 tūkstoši no visiem vairāku dienu ceļotājiem Latvijā ieradās no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Apvienotās Karalistes un Vācijas.

Pērn Covid-19 pandēmijas dēļ būtiski samazinājās gan robežšķērsojumu skaits, gan ceļotāju izdevumi, tomēr par 6,4% pieauga vairāku dienu ceļotāju vidējais uzturēšanās ilgums un sasniedza 4,5 naktis.

Atpūtas nolūkā Latviju apmeklēja 192,9 tūkstoši jeb 30,4% vairāku dienu ceļotāju (2019.gadā - 42,9%). Vidējais uzturēšanās ilgums atpūtas braucienos pieauga par 8,3%, sasniedzot 3,9 diennaktis.

Ceļotāju, kuri apmeklēja radiniekus un draugus, vidējā uzturēšanās ilguma pieaugums bija vislielākais. 2020.gadā ceļotāji ar šādu nolūku Latvijā uzturējās vidēji 7,7 dienas (pieaugums par 33,6%). Savukārt uz pusi samazinājās to ceļotāju uzturēšanās ilgums, kuri Latviju apmeklēja mācību vai kursu nolūkā - šie ceļotāji Latvijā pavadīja 15 dienas.

Pērn 57,3% vairāku dienu ceļotāju izvēlējās apmesties bezmaksas naktsmītnēs pie draugiem, radiem vai privātajā dzīvoklī. Viesnīcās, kempingos vai citās maksas naktsmītnēs apmetās 42,7% vairāku dienu ceļotāju.

Vairāku dienu ceļotāju vidējie izdevumi braucienā samazinājās par 17,8%, bet ceļotāji no Apvienotās Karalistes vidēji braucienā tērēja par 16,8% vairāk nekā 2019.gadā. Šāds pieaugums pretstatā kopējām tendencēm skaidrojams ar Apvienotajā Karalistē mītošās latviešu diasporas ceļojumiem uz Latviju, norādīja statistikas pārvaldē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ģeopolitiskā situācija visvairāk negatīvi ietekmē investīciju vidi valstī

Nepalielinot investīcijas, ir grūti iedomāties, ka varēsim sagaidīt Latvijas ekonomikas izrāvienu.

Ekonomika Skolēnu nodarbināšanai vasarā pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji.

Ekonomika Latvijas iedzīvotāji par labāku darbavietu uzskata valsts sektoru

Latvijā 52% iedzīvotāju par labāku darbavietu uzskata valsts sektoru, tviterī raksta pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Ekonomika Vasarā airBaltic nodrošinās speciālos reisus uz Liepāju. Cik maksā lidojums?

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šogad jūlijā un augustā nodrošinās speciālos reisus uz Liepāju, liecina informācija "airBaltic" mājaslapā.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kalsnavas arborētums aicina apmeklēt brīnišķīgo augu pasauli (+VIDEO)

Apmeklētājus gaida burvju lazdas, tulpjukoki, parūkkoki, čūskegles un vēl daudzi brīnumi.

Ekonomika Tūrisma eksporta apjomam 3 gados vajadzētu pārsniegt 1,5 miljardus (+VIDEO)

"Latvijā būtiskas ir tradīcijās balstītas aktivitātes, kas bieži vien ir ģimenes uzņēmumi", - pauž ministrs Valainis.

Interesanti fakti Latgales pērle - Lūznavas muiža aicina uz pavasara izklaidēm (+VIDEO)

Tūristi varēs piedalīties meistarklasēs dabas klēpī.

Ekonomika Janvārī tūristu mītnēs bijis par 6,4% vairāk viesu nekā pirms gada

Janvārī Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 127 900 ārvalstu un vietējo viesu, kas ir par 6,4% vairāk nekā 2023.gada janvārī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.