• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sākusi tirdzniecību starptautiskā biomasas birža "Baltpool"

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:53, 04.04.2021


Starptautiskā biomasas birža "Baltpool" sākusi biomasas tirdzniecību Baltijas un Skandināvijas valstu, kā arī Polijas ostās, aģentūru LETA informēja "Baltpool" pārstāvji.


Foto: LETA

Viņi norādīja, ka šāds solis radīs lielākas iespējas biomasas ražotājiem paplašināt tirgu un palielināt savu produktu tirdzniecības apjomus starptautiskā mērogā.

"Baltpool" ģenerāldirektors Andrjus Smaļuks skaidroja, ka biomasas tirdzniecība no kuģiem notiek, kā ierasts, "Baltpool" elektroniskajā tirdzniecības platformā, sekojot standartizētajiem tirdzniecības noteikumiem. "Tomēr tagad dalībnieki var reģistrēt tirdzniecības vietas ostās un sākt pirkt un pārdot biomasu no kuģiem. Tas ir nozīmīgi biomasas ražotājiem Baltijas valstīs un Polijā, kā arī Skandināvijas pircējiem un siltumenerģijas ražotājiem, kuri Baltijas valstīs no kuģiem iepērk aptuveni 30-50% biomasas," teica "Baltpool" ģenerāldirektors.

"Baltpool" atzīmēja, ka visus biomasas produktus var tirgot no kuģiem ostās, kā tas ir ierastās biomasas izsolēs, tirdzniecībai notiekot saskaņā ar noteikumiem. Tāpat tas ļauj pircējiem reģistrēt tirdzniecības vietas ostās, kur viņi var izvēlēties biomasas produktus no dažādiem ražotājiem.

Starptautiskā biodegvielas birža "Baltpool" ir elektroniskās tirdzniecības platforma, kurā tiek veiktas standartizētu biomasas produktu izsoles. Lietuvā "Baltpool" organizē arī koksnes un siltumenerģijas izsoles un administrē sabiedrisko pakalpojumu saistības elektroenerģijas jomā. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās "EPSO-G" enerģijas pārvades un apmaiņas grupas.

Pēc Latvijas Atjaunojamās enerģijas asociācijas (LAEF) informācijas, biomasa ir nozīmīgs enerģijas avots energoefektīvā kombinētajā siltuma un elektrības ražošanā un centralizētajā siltumapgādē. Cietā biomasa ir visbiežāk izmantotais resurss atjaunojamās siltumenerģijas ražošanā, veidojot 90% no visas atjaunojamās siltumenerģijas un 16% no centrālapkures. Biomasa veido 18% no saražotās atjaunojamās elektroenerģijas.

Biomasa ir visvairāk izmantotais atjaunojamās enerģijas resurss Eiropas Savienībā. 70% biomasas tiek iegūta no mežiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Siguldas uzņēmēji apvienojas (+VIDEO)

Izaicinājums ir attīstības perspektīva ekonomiskajai izaugsmei.

Ekonomika Rīgas pašvaldība Vecrīgas pievilcību cer vairot ar labiekārtojumu

Rīgas pašvaldība šogad Vecrīgā plāno uzstādīt vairāk nekā 200 dažāda veida labiekārtojuma elementus un pārbūvēt vairākas Vecrīgas ielas.

Ekonomika Latvijas Banka pērn strādāja ar zaudējumiem 54 miljonu eiro apmērā

Latvijas Banka pagājušajā gadā strādāja ar zaudējumiem 54 miljonu eiro apmērā, kamēr 2022.gadu Latvijas centrālā banka noslēdza bez peļņas un zaudējumiem.

Ekonomika «Tesla» peļņa pirmajā ceturksnī sarukusi par 55%

ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" šogad pirmajā ceturksnī strādājis ar 1,1 miljarda dolāru peļņu, kas ir par 55% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, teikts otrdien publiskotajā autoražotāja paziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika Akciju cenas pasaules biržās turpina kāpt pēc ASV inflācijas krituma

Akciju cenas pasaules biržās trešdien turpināja pieaugt pēc tam, kad ASV inflācijas kritums un mazumtirdzniecības apgrozījuma un ražotājcenu samazināšanās vairoja cerības, ka ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) iepauzēs procentlikmju paaugstināšanu.

Ekonomika Septembrī Baltijas biržās visaktīvāk tirgotas Ignitis grupe akcijas

Baltijas "Nasdaq" biržās septembrī aktīvākā tirdzniecība bija ar Lietuvas enerģētikas uzņēmuma "Ignitis grupe" akcijām, liecina biržas apkopotie dati.

Ekonomika Šonedēļ Baltijas biržās - kāpums tikai Rīgā

Baltijas valstu "Nasdaq" biržās šajā nedēļā kāpums reģistrēts tikai Rīgā.

Ekonomika Nedēļas nogalē akciju cenas ASV un Eiropas biržās pieaug

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās piektdien pieauga, investoriem izvērtējot ASV nodarbinātības datus.